Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Bloemschikken doe je zo!

bloemschikken.jpg

Voor iedereen die met Kerst een mooi boeket op tafel wil zetten geeft Margriet een cursus bloemschikken in sneltreinvaart! Doe je mee? 

Zorg voor een laag boeket of laag tafelstuk, zodat je gasten niet om een vaas met blomen heen hoeven te kijken. Om een laag tafelstuk vol prachtbloemen te maken, is niet veel nodig. Koop mooie bloemen op de markt en leg een lage schaal, schilderstape en een schaar klaar.

Hoe maak je een bloemstuk?

1. Snijd de stelen van de bos bloemen kort en schuin af.
2. Vul de schaal met een laagje water en maak met de schilderstape een ruitpatroon over de schaal.
3. Steek door elk gat een bloem.
4. Schik op deze manier de bloemen mooi in de schaal, zodat er een goed gevuld bloemstuk ontstaat.

Cursus bloemschikken

De voorbereiding
Voordat je een pronkstuk op tafel zet, is het handig om te weten hoe je het moet verzorgen. Zet je bloeiers zodra je thuiskomt direct in een emmer met water. Wacht een uur voordat je de bloemen gaat schoonmaken en je het boeket gaat samenstellen.

Wil je lang van je boeket genieten, voorkom dan dat er bladeren in het water staan. Blad in water zorgt voor vervuiling, wat bacteriën veroorzaakt. Hierdoor verwelken de bloemen sneller. Pluk eventuele bladeren van de onderkant van de stelen. Vul je vaas met een flinke laag water op en voeg wat bloemenvoeding toe (bijvoorbeeld Chrysal). Dit doodt de bacteriën in het water en voedt de bloemen.

Mix en match
Het maken van een mooi boeket begint bij het verzamelen van de bloemen. Bedenk van tevoren voor wie je het boeket maakt. Wat zijn bijvoorbeeld zijn of haar lievelingsbloemen? Weet je het niet zeker, kies dan voor rustige kleuren zoals diverse groentinten met wit. Varieer in ieder geval in grootte en structuur, kies ongeveer twee of drie verschillende bloemsoorten uit.

Ook is het belangrijk om een groene basis te hebben die stevigheid biedt en voor rust zorgt tussen alle gekleurde bloeiers. Koop flink wat appelblad, eucalyptusblad, bloesemtakken of vaasbestendige Hollandse varen.

Geen geschikte vaas bij de hand? Een bloemstuk staat ook mooi in een gieter, grote melkkan of oude blikken.

Samenstelling
Voordat je het boeket gaat samenstellen, is het handig om te bedenken wat je ermee gaat doen. Maak je het boeket voor jezelf, dan is het praktisch om het meteen in de vaas te zetten. Geef je het cadeau, dan is het leuk om het als een boeket samen te binden met touw of een elastiek. Voor een extra feestelijk tintje knoop je er een mooi lint met een kaartje omheen.

Schikken
Begin het boeket met een stevige basis van blad. Vervolgens kun je de overige bloemen in het boeket steken. Wissel grote bloemen met kleine bloemen af voor een speels effect en snijd de bloemen schuin af zodat de bloem zo veel mogelijk water kan opzuigen.

Maak je deze kerst ook een pronkstuk voor op tafel?

Ook interessant