Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Op déze plekken in je tuin kun je gevallen bladeren beter laten liggen

op-deze-plekken-in-je-tuin-kun-je-gevallen-bladeren-beter-laten-liggen.jpg

De herfst is in volle gang en al veel bomen laten hun bladeren vallen. En echt een mooi gezicht is het niet, al die rottende bladeren in je tuin. Toch kun je ze op sommige plekken beter laten liggen.

En op andere plekken moet je ze juist zo snel mogelijk weghalen.

Bladeren in de tuin

In de herfst laten bomen hun bladeren los, omdat de vochthuishouding verandert. Het water dat een boom opneemt via zijn wortels, verdampt weer via de bladeren. In de winter zou de boom echter te veel water gaan verdampen, waardoor er een risico is op uitdroging. Om dit te voorkomen laat de boom zijn bladeren los.

Gevallen bladeren weghalen

Hoort er allemaal bij dus. Toch is je tuin niet altijd even blij met die deken vanaa bladeren. Zo kun je bladeren op je gazon beter weghalen, omdat het gras anders niet genoeg licht krijgt en doodgaat. Hierdoor krijg je gele of zelfs kale plekken. Ook bij je vijver moet je ze weghouden: wanneer de bladeren gaan rotten zorgt dit voor verzuring van het water waardoor planten en vissen doodgaan.

Bladen in de tuin wél laten liggen

Toch is er één plek waar je bladeren het beste wél kunt laten liggen: in de borders. Dit zijn de stukken in je tuin met aarde en beplanting. Die zijn blij met de gevallen bladeren om de volgende redenen:

  • Isolatie: de bladerdeken zorgt ervoor dat de planten beter geïsoleerd zijn, en dus beter beschermd worden tegen vorst en kou.
  • Dieren: egels, muizen en insecten gebruiken de bladeren ook om te schuilen en om warm te blijven, dus ook hen doe je er een groot plezier mee.
  • Voedingsstoffen: bladeren worden in de grond automatisch omgezet naar voedingsstoffen, waar je planten weer blij van worden.

Let er wel op dat je niet meer dan tien centimeter aan bladeren laat liggen, anders kan de grond geen zuurstof meer opnemen.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | Getty Images

Ook interessant