Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is het beste tijdstip om je planten water te geven

dit-is-het-beste-tijdstip-om-je-planten-water-te-geven.jpg

Planten verzorgen kan nog best een uitdaging zijn: van niet te veel water geven tot het compleet vergeten om ze bij te sproeien. En als je het water geven dan eenmaal onder de knie hebt, welk tijdstip is dan het beste om je planten water te geven?

Zet voortaan je wekker maar iets eerder…

Het beste tijdstip om je planten water te geven

Of je nou een moestuin hebt, losse planten in de tuin of al het groen in potten staat: je moet er wat voor over hebben. En dan bedoelen we vooral slaap. Het beste tijdstip om je planten water te geven is namelijk vroeg in de ochtend: een paar uur voor zonsopgang. Hoe laat dat precies is, verschilt natuurlijk een beetje. Maar vroeg is het wel. De reden dat je je planten het beste rond dit tijdstip water kunt geven, is omdat het dan nog koel en donker is. Je planten krijgen zo meer tijd het water te absorberen voordat het verdampt door de zon.

Water geven in de avond of nacht

Misschien denk je nu slim te zijn en het dan alvast in de avond, na zonsondergang te doen, maar dat is helaas niet het beste alternatief. In de avond of nacht missen je planten namelijk de warmte die wel na zonsopgang volgt. Daardoor blijft het overige water staan, waardoor je planten lang vochtig blijven. Daardoor kun je schimmels op je planten krijgen en kunnen ze gaan rotten. Daarnaast zijn ook (naakt)slakken dol op vocht en donker. Wanneer je je planten in de avond of nacht water geeft, maak je het dus wel heel aantrekkelijk voor deze beestjes om jouw planten aan te vallen.

Lees ook: Planten te veel water gegeven? Met dit handige trucje los je het op

Bladverbranding

Heb je de zonsopgang net gemist en staat de zon inmiddels al hoog aan de hemel? Pas dan op met water geven. Zeker rond het heetst van de dag kunnen je planten namelijk verbranden als je ze water geeft. Als er waterdruppels op de bladeren van je plant blijven liggen, werkt dit met de zon erop als een soort vergrootglas. Daardoor kan er in sommige gevallen bladverbranding ontstaan. Ook hebben je planten dan een stuk minder tijd om het water in zich op te nemen, omdat dit door de zon sneller verdampt. Ook kan op warme dagen op natte bladeren sneller meeldauw, een plantenziekte, ontstaan. Wil je je planten toch water geven rondom dit tijdstip? Geef dan alleen water aan de wortels, zodat de waterdruppels niet op de bladeren komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Well+Good, Tuinplantenwinkel.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant