Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Gaat jouw basilicum ook zo snel dood? Zo houd je ‘m langer in leven

gaat-jouw-basilicum-ook-zo-snel-dood-zo-houd-je-m-langer-in-leven.jpg

Vol goede hoop neem je een basilicumplantje mee uit de supermarkt. Maar je hebt ‘m nog niet een plekje gegeven, of de blaadjes beginnen al slap te hangen en je plant kan eigenlijk alweer in de groenbak. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Maar gelukkig zijn er een aantal redmiddelen om je basilicumplantje voortaan minder snel dood te laten gaan. 

En dit is de reden waarom je basilicumplantje thuis zo snel het loodje legt. 

Basilicumplantje snel dood

Of je nou ontzettend groene vingers hebt of niet, een basilicumplantje lijkt haast onmogelijk te onderhouden. Volgens foodjournalist Robby komt dat omdat je basilicumplantje uit de supermarkt is geweekt voor een snelle dood. Dat komt doordat je eigenlijk een bosje gekweekte miniplanten koopt in plaats van één basilicumplant. Deze moeten door middel van kunstlicht in korte tijd heel snel groeien. De planten worden gekweekt om er vol uit te zien en niet om sterke wortels te krijgen. Daardoor houdt een basilicumplantje uit de supermarkt het vaak niet langer dan een paar dagen vol. 

Je basilicumplantje uit de supermarkt in leven houden

Wil je er toch alles uithalen wat erin zit? Dan tipt Robby om het plantje uit de pot te halen en de wortels inclusief grond in vieren te verdelen. Zet vervolgens alle vier de basilicumplantjes in een aparte pot en geef ze twee weken lang veel licht en iedere dag water. Pas op wanneer de blaadjes geel worden, dan heeft je basilicum namelijk te veel water. Zijn de blaadjes bruin? Dan heeft je plant een plekje met meer zonlicht nodig. 

Lees ook: Is je plant dood (aan het gaan)? Met deze tips red je ‘m

Meer ruimte

Ook als je het basilicumplantje niet in vieren deelt, is het aan te raden om ‘m voldoende ruimte te geven om deze van een snelle dood te redden. Verpot je plantje en voeg extra aarde toe. De aarde in het supermarktpotje is vaak niet voedzaam genoeg. Je kunt je plantje het beste overpotten naar een metalen of stenen pot met gaatjes in de onderkant, zodat je deze in een schaaltje water kunt zetten. Basilicum krijgt namelijk het liefst van onderaf water. 

Naar het tuincentrum 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus wil je de noodhulp voor zijn, koop dan eens een basilicumplantje bij het tuincentrum. Deze gaat een stuk langer mee dan de supermarktvariant. En je kunt het natuurlijk ook altijd nog drastischer aanpakken door je basilicumplantjes voortaan zelf te kweken met zaadjes. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Groenten uit Edegem, Vriendin.nl, Uit Pauline’s Keuken
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant