Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Barbecue schoonmaken: deze goedkope middeltjes helpen

met-dit-trucje-maak-je-snel-je-barbecuerooster-schoon.png

Mooi weer,  we verklaren het barbecue-seizoen voor geopend. Maar… hoe maak je die weer fris en schoon voor het nieuwe seizoen? Met deze twee handige en goedkope middeltjes is dat klusje zo geklaard. 

Natuurlijk. Het handigst is om de barbecue direct schoon te maken nadat-ie is afgekoeld. Maar hebben we niet allemaal stiekem weleens zo’n smoezelig geval in de schuur staan omdat dat er even niet van is gekomen? Is dat nu het geval, dan is dit het moment voor een schoonmaakbeurt. Om het je makkelijk te maken, presenteren we een handig stappenplan. Gevonden op een van onze favoriete sites op het gebied van huishouden en schoonmaken, helpling.nl.

Verwijderen van vet

Vettige roosters te lijf gaan met een staalborstel klinkt misschien als een goed en krachtig idee. Niet doen, zeggen ze bij helpling.nl. Daar zou je namelijk heel hard voor moeten boenen en het resultaat laat ook nog eens te wensen over. Hun tip? Gebruik een rauwe ui of  (baking) soda.

Ui: snijd een rauw exemplaar door de helft en wrijf het hete rooster hiermee in (goed opletten dus en ovenhandschoenen aandoen). Daarna draai je het rooster voorzichtig om en wrijf je de andere kant in. Volgens helpling.nl zou het zuur van de doorgesneden ui al het vuil meenemen. Tip: als de ui is uitgedroogd en geen vocht meer loslaat, pak je de andere helft.

Soda: volgens de schoonmaakdeskundigen zou (baking) soda ook goed helpen in de strijd tegen vet. Maak een papje van drie eetlepels soda en een eetlepel water. Gebruik een sopje om dit op het vettige rooster aan te brengen. Zijn sommige plekken dik aangekoekt? Strooi er wat extra soda op en laat dit even intrekken. Als je het daarna schoonmaakt met een sponsje en wat water, vliegt het vuil er zo af.

Nadat het rooster of de grill weer droog is, kun je ’m nog even invetten met wat olie en een kwastje of keukenpapier. Dat zou roest op afstand houden.

Hoe vaak je de barbecue een sopje geeft? Dat hangt af van hoe vaak je ’m gebruikt. Maar als je het in elk geval aan het eind van deze zomer doet, haal je ’m volgend seizoen weer brandschoon tevoorschijn.

En nu maar groenten, visjes of hamburgers grillen… Eet smakelijk!

Ook leuk om te lezen

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?
Zien: prachtige foto’s van Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen
Zo krijg je zweetlucht uit kleding

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant