Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Niet weggooien: dit is waarom je een bananenschil in water moet laten weken

bananenschil-in-water-weken.jpg

Wil je binnenkort de tuin lente-klaar maken? Begin dan nu maar vast met het opsparen van bananenschillen. Dit blijkt namelijk de perfecte natuurlijke manier om de plantjes in de tuin te voorzien van een beetje extra voeding. Niet weggooien dus, door de bananenschil in water te laten weken kun je er plantenvoeding van maken. 

En ook bij doffe planten en bladluis is dit hét redmiddel.

Bananenschil in water weken 

Grote kans dat je een bananenschil normaal gesproken weggooit, maar dat is zonde. Je kunt er namelijk nog een hoop andere dingen mee doen. Zo kun je er plantenvoeding van maken, waardoor de plantjes in de tuin het straks nog beter doen. Dat doe je door de bananenschil te laten weken in water. Vul een glas of kom met water en doe daar de bananenschil (of schillen) in. Hoe meer, hoe beter, dus begin maar vast met sparen. Zorg dat de bananenschil(len) volledig onder water staan, anders gaan ze schimmelen en daar zitten de planten niet op te wachten. Laat de bananenschillen een week in het water weken op een plek buiten direct zonlicht. 

Plantenvoeding gebruiken

Als de bananenschil of schillen lang genoeg hebben geweekt, is het tijd om er plantenvoeding van te maken. Dat doe je door één deel bananenschil-water te mengen met vijf delen normaal water. Gebruik dit om de plantjes water te geven. Zo simpel is het. De plantjes krijgen hierdoor de kalium en fosfor uit de schil binnen, waardoor ze beter groeien. Geef jouw planten ongeveer één keer per maand water met deze mineraalrijke plantenvoeding.

Lees ook: Van rijp tot onrijp: zó kun je bananen het beste bewaren

Bananenschil-poeder 

Wil je geen week wachten? Laat dan de bananenschillen in de zon drogen of leg ze op de laagste stand in de oven. Blijf hier goed bij in de buurt, want de schillen mogen niet verbranden. Je kunt merken dat de schillen goed uitgedroogd zijn als ze kraken, wanneer je ze doormidden breekt. Stop de bananenschillen in de blender en maak er een fijn poeder van, of maal ze fijn met een vijzel. Dit poeder kun je wederom als plantenvoeding gebruiken, door het over de aarde van de plantjes te strooien. 

In de instructievideo van Project Diaries worden bovenstaande tips nogmaals stap voor stap uitgelegd.

Tegen bladluizen

Heb je last van bladluizen? Ook daar komen bananenschillen handig van pas. Bladluizen houden namelijk niet van bananenschillen. Stop daarom een paar stukjes van een schil ongeveer twee centimeter onder de de aarde van de plant dichtbij de stam.

Bladeren oppoetsen met een bananenschil

Als laatste kun je bananenschillen ook goed gebruiken om de bladeren van de planten te laten glanzen. Dat doe je door met de binnenkant van de schil over de doffe bladeren te wrijven. Je kunt hier ook het eerder genoemde bananenschil-water voor gebruiken en de bladeren hier tussentijds mee besprenkelen.

Bron | Tips en Weetjes, Project Diaries, Radio2.be
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant