Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Heeft je bananenplant bruine bladeren? Dit is waarom dat niet erg is

bruine-bladeren-bananenplant.jpg

Al verzorg je jouw bananenplant nog zo goed, bruine bladeren liggen te allen tijde op de loer. Dit betekent niet dat je je groene vingers bent verloren, want het verkleuren van de bladeren is heel normaal. We leggen je uit hoe dat zit. 

En ook gele bladeren betekenen niet het einde van de plant.  

Bruine bladeren aan de onderkant van je bananenplant 

Het lijkt misschien alsof je iets verkeerd hebt gedaan, maar bruine bladeren aan de onderkant van een bananenplant horen er eigenlijk gewoon een beetje bij. Dat komt omdat er elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden van de plant groeit. Hierdoor verouderen de onderste bladeren en sterven ze af. Dat heeft dus niks met jouw verzorgingstechnieken te maken, maar de oude bladeren maken simpelweg ruimte voor de nieuwkomers. 

Bruine bladeren aan de bovenkant

Beginnen de bovenste bladeren van je bananenplant ook bruin te worden? Ook dan is er nog niet direct reden voor paniek, maar is het wel tijd voor actie. De kans is groot dat bladeren bruin worden doordat de plant te weinig water of te weinig licht krijgt. De oplossing is dus simpel: zorg dat je de bananenplant ongeveer twee keer in de week water krijgt. Het is belangrijk dat de grond van je plant altijd licht vochtig blijft.

Is je grond droog? Geef dan een beetje extra water, maar pas op dat je de wortels van de plant niet verdrinkt. Bonustip: geef de plant niet alleen een plens water, maar besproei ‘m ook twee keer per week met de plantenspuit. Sproei ook de onderkant van de bladeren, want daarmee voorkom je ongedierte.

Is water geven niet het probleem? Zet je bananenplant dan op een ander plekje in huis met meer licht. Bij te weinig licht kunnen de bladeren niet alleen verkleuren, maar ook gaan hangen.

Lees ook: Hierdoor krullen de bladeren van je kamerplanten op

Gele bladeren

Kleuren de bladeren van je bananenplant niet bruin, maar geel? Ook daar is gelukkig makkelijk iets aan te doen. Gele bladeren betekenen namelijk dat je bananenplant te veel licht krijgt. Zet ‘m daarom ongeveer twee meter van het raam. Kies daarbij het liefst een raam op het zuiden, oosten of westen en zorg dat de bananenplant daar minimaal vijf uur in direct zonlicht staat.

Bron | 123planten.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant