Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Gooi de pit niet weg: zó kweek je je eigen avocadoplant

avocadoplant-uit-pit-kweken.jpg

Dol op avocado? Dan zijn er vast al een hoop pitten de prullenbak in gegaan. Zonde, want je kunt uit een pit eigenlijk heel simpel een nieuwe avocadoplant laten groeien. We leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt. 

Of je daar ook echt eetbare avocado’s mee kweekt, dat is een tweede. Het levert je in ieder geval wel een nieuwe kamerplant op. 

Een avocadoplant kweken uit de pit

Eigenlijk is het heel eenvoudig om een avocadoplant uit de pit van een avocado te laten groeien. Het enige wat je nodig hebt is een glas, een paar satéprikkers (ongeveer vier), een beetje geduld en natuurlijk een avocado pit. Zo pak je het aan:

  1. Maak de avocadopit goed schoon totdat er geen vruchtvlees meer aan zit (anders kan je pit gaan rotten). Zorg dat het slijmerige vliesje eraf gespoeld is en dat de pit ruw aanvoelt. 
  2. Steek kruislings een paar satéprikkers door de zijkanten van je pit heen (een stuk of vier is waarschijnlijk al genoeg). Doe dit niet te hard, je moet de pit niet doorboren.
  3. Balanceer de pit met de prikkers op de rand van een glas. Zorg dat de puntige kant van de pit omhoog staat en het dikke gedeelte in het glas hangt.
  4. Vul het glas met lauwwarm water tot het onderste dikke deel zo’n twee centimeter in het water hangt. Dit deel moet continu in het water staan, de bovenkant blijft droog. 
  5. Zet het glas met pit op een warme plek met veel zon (bijvoorbeeld op een vensterbank).
  6. Controleer dagelijks of de onderkant nog onder water staat. Zo niet? Giet er dan wat water bij. 
  7. Maak één keer in de vier dagen de pit goed schoon, zodat schimmel geen kans krijgt. Ververs ook meteen het water. 
  8. Heb geduld: je zult ongeveer twee tot drie weken moeten wachten totdat de eerste barstjes in de onderkant van je avocado verschijnen. Daarna zullen er langzaam wortels uit de onderkant beginnen te groeien. 

Lees ook: Handig: zo verwijder je de pit uit een avocado zonder mes

Overpotten

Wanneer de wortels ongeveer vijf tot tien centimeter lang zijn, is het tijd om de pit over te potten in een pot met potgrond. Ga voor een grote pot met een doorsnede van minimaal vijftien centimeter. Een avocado heeft namelijk veel ruimte nodig. Na ongeveer drie maanden zal de avocado echt flink beginnen te groeien. Als je de pit overpot is het belangrijk om de satéprikkers uit de pit te halen en te zorgen dat de punt een stukje boven de potgrond uit blijft steken. Zet je pot opnieuw op een warme, lichte plek, maar uit direct zonlicht. Een avocadopit heeft veel water nodig. Wanneer de potgrond droog begint te voelen, is het tijd voor een nieuwe plens water. Al binnen enkel dagen kan een avocadoplant flink groeien. 

Avocado’s aan je plant 

Als je uit een pit een avocadoplant laat groeien, is de kans op eigen eetbare avocado’s helaas klein. Vaak beginnen er (met een beetje geluk) pas na zeven jaar rijpe vruchten aan de takken te groeien. De kans dat je avocadoplant voor die tijd al uitgegroeid is, is helaas ook aanwezig. Het is dus eerder een leuk project om er een nieuwe zelfgekweekte kamerplant bij te krijgen, dan dat je er echt de vruchten van zult plukken.  

Bron | Roomed, This is Joan
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant