Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Niet alleen zwarte schimmel is heel ongezond, ook voor déze giftige variant wil je oppassen

gevaarlijke-schimmel-in-huis.jpg

Bij gevaarlijke schimmel in huis denk je misschien al snel aan zwarte schimmel. Toch is dat niet de enige soort waar je voor moet oppassen. Er is namelijk ook een ‘gewone’ schimmelsoort die voor een hoop problemen kan zorgen en waarbij je eigenlijk meteen moet ingrijpen, namelijk: Aspergillus. 

We leggen je uit hoe je dit herkent en waarom dit zo gevaarlijk kan zijn. 

Wat is Aspergillus?

Aspergillus is een schimmelsoort die veel voorkomt. Vooral in slecht geventileerde en vochtige ruimtes in huis is de kans groot dat je met deze schimmel te maken krijgt. Deze schimmel groeit goed bij temperaturen tussen de 6-55 graden. Daarnaast heeft deze schimmel weinig nodig om te beginnen met groeien en vervolgens te overleven. Ter vergelijking heeft zwarte schimmel bijvoorbeeld veel meer water nodig om zich te ontwikkelen en te verspreiden. 

Waarom is dit een gevaarlijke schimmel in huis?

Schimmel is niet alleen schadelijk voor je woning, maar het kan ook je gezondheid aantasten. Voor gezonde mensen is Aspergillus gelukkig niet gevaarlijk, maar bij mensen met een verminderde weerstand kan de schimmel in huis wel problemen veroorzaken. Aspergillus kan namelijk microscopisch kleine toxines produceren, ook wel mycotoxinen, waardoor er gifstoffen in huis komen. Dit zorgt voor een verminderde luchtkwaliteit en kan je ziek maken. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld last krijgen van hoesten, kortademigheid, astmaklachten en allergieën. De verzamelnaam voor dit soort longaandoeningen door deze schimmel is aspergillose. Verder zou deze schimmelsoort bij mensen met een orgaantransplantatie zelfs het risico kunnen verhogen dat ze ziek worden of dat hun lichaam de transplantatie afstoot.

Lees ook: Zó kom je makkelijk van schimmel in huis af

Schimmel herkennen 

Zwarte schimmel is vaak duidelijk te herkennen aan de kleur, maar dat is bij Aspergillus iets lastiger. Er bestaan meer dan 180 soorten van Aspergillus die kunnen variëren in kleur, maar de meeste soorten geven vlekken in een groenachtige geeltint. Door de lichtere kleur gaat de schimmel vaak op in de omgeving, waardoor je dit pas laat ontdekt in huis. Verder is de schimmel te herkennen aan de muffe, bedorven geur die het afgeeft. Daarnaast groeit Aspergillus het beste in vochtige, slecht geventileerde ruimtes, dus wees vooral op die plekken in huis extra alert. 

Denk je dat je Aspergillus in huis hebt? Neem dan contact om met een bestrijdingsdienst om de schimmel weg te laten halen. 

Bron | Mind Body Green, Bescon
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant