Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Let op: deze planten zorgen vaak voor een allergische reactie

allergische-reactie-op-planten.jpg

Rode ogen in combinatie met niesbuien koppelen we rond deze tijd vaak aan hooikoortsklachten. Toch kun je naast pollen ook gevoelig zijn voor een allergische reactie op bepaalde planten. Bij de onderstaande binnen- en buitenplanten moet je oppassen. 

Heb je een allergische reactie op een plant? Neem dan altijd contact op met de huisarts of bel bij hevige benauwdheid, zwelling in de keel of luchtpijp en schokverschijnselen altijd 112. 

Allergische reactie door planten 

Je zet misschien het liefst het hele huis en de tuin vol met gezellige planten, maar zodra je klachten krijgt zoals rode ogen, last van je slijmvliezen of een allergische reactie krijgt op je huid, kunnen die groene vrienden de boosdoener zijn. Door planten kunnen er drie soorten allergische reacties ontstaan: contactallergie, toxische of fytofototoxische reactie. 

Contactallergie 

Bij een contactallergie heb je een immuunsysteem dat gevoelig is voor allergenen. In dat geval ontstaan er allergische reacties op een plant of planten. Vaak heb je dan ook al een allergie voor een of meerdere andere dingen.

Toxische reactie 

Bij een toxische reactie heb je te maken met een plant die bij iedereen een irritatiereactie veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een brandnetel. 

Fytofototoxische reactie

Bij een fytofototoxische reactie is er sprake van allergische klachten als je huid met bepaalde plantensappen in contact komt. Door blootstelling aan zonlicht kunnen er daardoor rode strepen of blaren op je huid ontstaan. Van wilde planten in de natuur, zoals brandnetels en berenklauw weet je dat je ze niet aan moet raken. Maar aangezien je ook van veel voorkomende binnen- en buitenplanten allergische klachten kunt krijgen hebben we de volgende op een rijtje gezet:

Blauweregen 

Heb jij een blauweregen in de tuin, maar krijg je vaak last van je ogen als je hierbij in de buurt zit? Dan betekent dat waarschijnlijk dat je hier allergisch voor bent. Daarnaast is de plant ook giftig, dus pas bij huisdieren en kinderen op dat ze de boontjes van de plant niet opeten. Dat kan voor ernstige maagproblemen zorgen. 

Ficus 

Last van een latex allergie? Let dan goed op. Een Ficus, maar ook verschillende variaties op de Ficus (zoals een vijgenboom) kunnen bij mensen met deze allergie ook voor klachten zorgen. De allergische reactie kan niet alleen ontstaan als je een Ficus aanraakt, maar ook als je al in een ruimte bent met deze plant. Dat komt omdat de allergenen zich via de lucht verspreiden, en je deze zo inademt. Bij deze plant kun je last krijgen van rode ogen en je slijmvliezen. Er kan een allergische reactie op je huid ontstaan als je de plantensappen aanraakt en daarna in de zon komt. 

Lees ook: Welke planten en bloemen zijn giftig voor katten?

Primula kamerplant 

In de bladeren van de Primula kamerplant (sleutelbloemfamilie) zit het allergeen primine, waardoor een allergische reactie kan optreden. Wanneer je huid in contact komt met de plant kunnen er zwellingen en blaren ontstaan. Ook hierbij kan een fytofototoxische reactie ontstaan, dus de klachten verergeren, wanneer je in contact komt met de zon. Het verschilt per plant hoeveel allergeen erin zit. Ook heeft het seizoen, zonlicht en de kweekmethode invloed op de allergenen. Vooral in het voorjaar en de zomer kan er door de Primula een allergische reactie ontstaan. 

Aronskelk 

Het sap van een Aronskelk kan voor huidirritatie zorgen, en het eten van de besjes van de plant kan zelfs dodelijk zijn. Het sap van de plant kan tot verstikking leiden. Als kamerplant komen Aronskelken voor in de vorm van een Dieffenbachia Sequina. Daarbij kan de aanraking van het sap op de huid zwellingen en brandende irritaties veroorzaken. Ook bij deze kamerplant kan dit leiden tot verstikking. Alle delen van de kamerplant kunnen voor allergische klachten zorgen. 

Euforbia (bijvoorbeeld de kerstster)

Euforbia planten en familie hiervan worden vaak als sierplanten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de kerstster. Ook van deze planten kun je allergische klachten krijgen. In de stengel van deze planten zit melk dat de huid en slijmvliezen kan irriteren. Dit zorgt voor een stekende pijn, en daarnaast kunnen er ook roodheid en blaren ontstaan. Pas heel goed op als je het sap op je vingers krijgt, want als het in je ogen komt kun je hier zelfs blind van worden.  

Anthurium 

Wellicht dat je je nog een bericht uit 2016 kunt herinneren over een 15-jarige jongen die elke avond het gevoel had alsof hij stikte. Na vijf weken aan ziekenhuisbezoeken en ambulances kwam het gezin eindelijk achter de oorzaak: de nieuwe plant. Dit was een Anthurium die als allergische reactie de luchtwegen kan blokkeren en zelfs kan leiden tot een anafylactische shock. Erg gevaarlijk dus. 

Sneeuwbal 

De sneeuwbal plant ziet er misschien onschuldig uit, maar ook deze kan voor klachten zorgen. Als je allergisch bent voor deze plant kunnen de haartjes van de sneeuwbal je huid en ogen irriteren en flink jeuken. 

Bron | RTL Nieuws, Roomed, Huidziekten
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant