Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je de airco eigenlijk beter kunt uitzetten (ook al is het héél warm)

airco.jpg

In de zomer lijkt het misschien een goed idee om de airco lekker te laten blazen, maar wist je dat dit eigenlijk heel slecht voor je is? Die airco doet je gezondheid namelijk allesbehalve goed.

Hier vind je drie belangrijke redenen om de airco voortaan uit te laten.

1. Airco droogt je slijmvliezen uit

Wanneer je de airconditioning aanzet, wordt er een grote hoeveelheid koude en vooral droge lucht de ruimte ingeblazen. Hierdoor drogen de slijmvliezen van je ogen, je neus en keel uit, waardoor je last krijgt van prikkelende ogen, een jeukende neus en een uitgedroogde mond. Daardoor ben je ook weer vatbaarder voor infecties, omdat je afweersysteem minder goed werkt door al die uitgedroogde slijmvliezen. Als je hier in je werkomgeving veel last van hebt, omdat er altijd een airco ergens staat te loeien, kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

2. Je kunt er ziek van worden

Het is misschien wel lekker om op een snikhete dag op een koel kantoor te zitten, maar zo’n groot temperatuurverschil doet weinig goeds voor je gezondheid. Voor je luchtwegen is het lastiger om zich aan te passen aan dit grote verschil, met een loopneus tot gevolg. Eigenlijk zou het binnen maar vijf graden kouder mogen zijn dan buiten, zodat je lichaam geen thermische schok krijgt zodra je naar buiten gaat. Ook in de auto kun je het beste, de laatste vijf minuten van de rit, de airco uitzetten, zodat je luchtwegen zich langzaam kunnen aanpassen aan de buitentemperatuur.

3. Het zorgt voor een slechte luchtkwaliteit

Dankzij de airco is er een constante luchtcirculatie aanwezig, want er blaast lucht van buiten naar binnen. Maar voordat deze koude lucht de ruimte in wordt geblazen, komt die langs filters die het stof, de pollen en de chemicaliën tegenhouden. Deze filters worden na een tijdje vuil en als deze niet regelmatig worden schoongemaakt, krijgen bacteriën en schimmels vrij spel. De luchtkwaliteit gaat aanzienlijk omlaag, waardoor je last kunt krijgen van geïrriteerde luchtwegen, een verkoudheid of een grieperig gevoel.

Bron | Libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant