Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Afzuigkap schoonmaken: met de tips van deze expert glimt-ie als nooit tevoren

schoonmaken.jpg

Stof, vingerafdrukken en vettigheid: een afzuigkap kan behoorlijk vies worden. Deze expert weet precies hoe je ’m goed schoonmaakt. Speciaal voor Margriet onthult ze haar handige stappenplan.

Maria Rosendal Kersten is schoonmaakexpert bij online platform Helpling. Ze komt al jaren over de vloer bij verschillende huishoudens en heeft veel ervaring met het spic en span houden van huizen. We vroegen haar naar die ene slimme tip voor het schoonmaken van de afzuigkap, een artikel over het schoonmaken van de filters hadden we tenslotte al eens geschreven. Ze deelt hier een stappenplan dat je afzuigkap in een handomdraai schoon, fris en glanzend maakt.

Afzuigkap schoonmaken: zo pak je het aan

Stap 1: “Doe de filters van de afzuigkap in de bovenste lade van je afwasmachine en leg ze er horizontaal in, zonder dat je er andere afwas bij doet. Doe een vaatwastablet in de machine, net als anders. Wie slim is, legt de rekjes van het gasfornuis er meteen naast. Je weet wel, waar de pannen op staan. De deksels van de gaspitten kun je dan weer beter met de hand afwassen.”

Stap 2: “Maak een lekker heet sopje, daar houd ik zelf altijd van. Liefst met extra ontvettend afwasmiddel. En trek keukenbhandschoenen aan. Doe er eventueel een scheutje azijn bij als er veel vetvlekken of vingerafdrukken op de afzuigkap zitten.”

Stap 3: “Haal met een microvezeldoekje dat je in het sopje dompelt de overtollige etensresten weg. Daarna neem je een schuursponsje en gebruik je de zachte kant om vlekken extra mee onder handen te nemen.”

Stap 4: “Is er sprake van hardnekkig vuil? Gebruik dan een keukenspray.”

Stap 5: “Neem een theedoek en een ‘ruitensproeier’, zo’n spray waarmee je de ramen laat glanzen. Spray wat op de doek en wrijf de kap ermee in. Je zult zien dat die heel mooi gaat glimmen. Doe je dat niet, dan zal de kap er dof gaan uitzien. En nu je toch bezig bent… haal de doek even langs de keukenkraan, ook voor die extra glans.”

En nog een extra tip van schoonmaakexpert Maria: “Spat er vet tegen de afzuigkap tijdens het koken? Haal het dan direct weg, zodat de kans op aankoeken minimaal is. Zo zorg je dat je veel sneller en met minder moeite kunt schoonmaken.”

Maria vlogt ook: filmpjes waarin ze meer tips geeft, vind je op dit YouTube-kanaal.

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant