Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Om déze gevaarlijke reden moet je de afzuigkap wat vaker schoonmaken

om-deze-gevaarlijke-reden-moet-je-de-afzuigkap-wat-vaker-schoonmaken.jpg

De afzuigkap schoonmaken vergt best veel tijd. We vergeten het zelfs, omdat de buitenkant er gewoon nog prima uitziet. Toch zou je – voor je eigen veiligheid – meer aandacht moeten besteden aan het schoonmaken van de afzuigkap.

Het is zelfs noodzakelijk, en wel hierom.

Vlam in de pan

Over de buitenkant van de afzuigkap kun je gemakkelijk een doekje halen. Maar de filters van binnen, díe zijn vaak ontzettend vies. De afzuigkap trekt ook vettigheid en stof aan en deze twee zijn ontzettend brandbaar. Zeker als je het filter al een tijd niet hebt schoongemaakt. Als je vlam in de pan hebt, is het foute boel. De vlam kan gemakkeljik overslaan in het filter en dan is het niet zo gemakkelijk te blussen. Om deze reden is het dus erg belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken.

Lees ook: Met dit trucje maak je de afzuigkap héél gemakkelijk schoon

Afzuigkap testen

Maar wanneer weet je dan of de filters vervangen of schoongemaakt moeten worden? Er bestaat een handige truc. Je hebt hiervoor keukenpapier nodig. Zet de afzuigkap aan en houd het keukenpapier er tegenaan. Als het keukenpapier blijft hangen, dan is er nog genoeg zuigkracht en zitten de filters nog niet vol.

Als het keukenpapier niet blijft hangen, zitten de filters waarschijnlijk te vol met vettigheid en stof. De zuigkracht is minder en daardoor werkt de afzuigkap niet meer optimaal. Test dus wat vaker en controleer voor de zekerheid van binnen of de filters vol zitten en verwisseld of schoongemaakt moeten worden.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Ook interessant