Wonen & Tuinieren

Afwasborstel of afwassponsje?

afwasborstel.jpg

Ze schuimen zo lekker, die afwassponsjes. Maar ze blijken helemaal niet zo fris.

Een sponsje is namelijk een walhalla voor bacteriën. Volgens het Voedingscentrum kun je als ‘hygiënisch alternatief’ daarom beter een afwasborstel gebruiken. Ook natte vaatdoekjes en keukendoeken zitten ‘vol met bacteriën’, die weer met je eten in aanraking kunnen komen. En hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je bent voor voedselinfecties. Zo ongeveer vanaf je 65ste maakt je lichaam minder maagsap aan, waardoor er meer ziekmakende bacteriën in je darmen kunnen komen.

Frisse keuken

Het Voedingscentrum adviseert de volgende maatregelen voor een frisse keuken:

  • Verschoon vaatdoekjes elke dag.
  • Was vaatdoekjes op minimaal 60 °C in de (vaat)wasmachine.
  • Gebruik keukenrolpapier voor heel vieze oppervlakten.
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig en was deze ook op 60 °C.
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
  • Gebruik liever geen afwassponsje; daar blijven te veel bacteriën in zitten.
  • Gebruik een afwasborstel als hygiënisch alternatief.

Meer huishoudtips

Een schoon fornuis zonder schrobben!

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Zo krijg je grip op plastic huishoudfolie

Ook interessant