Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dít zijn de 9 meest vieze plekken op kantoor

house-cleaning-product-on-green-background.jpg

Aan ons huis besteden we veel tijd als het gaat om schoonmaken, maar we vergeten meestal die andere plek waar we zomaar zo’n veertig uur per week doorbrengen: onze werkplek. Helpling, het online platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, heeft maar liefst negen vieze plekken op het kantoor voor je op een rij gezet. Niet meteen schrikken: er staat gelukkig ook bij wat je ertegen kunt doen.

Je lievelingsmok? Viezer dan je denkt!

Heb jij een favoriete theemok die je liever niet in de vaatwasser zet, omdat hij dan de volgende dag misschien op het bureau van een collega belandt? Bah. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van alle mokken besmet zijn met gezichtsbacteriën, ook als ze afgespoeld zijn met heet water. Dus stuur je collega’s maar een mail met de mededeling dat ze van je mok af moeten blijven en zet ’m met een gerust hart in de vaatwasser of geef ’m een sopje.

Deel je een koptelefoon? Nu niet meer…

Het is niet ongebruikelijk dat collega’s koptelefoons of headsets delen. Toch is het aan te raden om dit soort voorwerpen niet uit te lenen aan collega’s. Zorg voor een eigen, vaste koptelefoon en bewaar deze op een vaste plek. Bacteriën hebben de vrije loop dankzij huidschilfers, zweet en oorsmeer. Dit kan zorgen voor uitslag op je gezicht of erger nog: luizen. Houd ook je eigen koptelefoon fris door er eens per maand een ontsmettingsdoekje overheen te halen.

Kauwen op pennen

Een op de vijf werknemers stopt weleens – zonder erbij na te denken – een pen in zijn of haar mond. Pennen gaan letterlijk van hand tot hand door het hele kantoor en zijn daarom niet bepaald hygiënisch. Laat jij van tijd tot tijd een pen in je mond verdwijnen? Dan kun je er beter geen lenen van je collega.

De printer: broedplaats voor bacteriën

Het is vaak dringen bij de printer: iedereen wil zijn of haar exemplaren op tijd gedrukt hebben. Wist je dat de gemiddelde printer en kopieermachine tot driehonderd keer per dag wordt aangeraakt? Dit maakt het een broedplaats voor vervelende bacteriën. Haal daarom een reinigingsdoekje over de knoppen voordat je de printer gebruikt.

Schoonmaakbeurtje voor je toetsenbord

Toetsenborden zijn berucht vanwege het herbergen van bacteriën, vooral omdat we de toetsen ongeveer acht uur per dag constant indrukken en omdat veel mensen achter hun computer eten. Huidcellen, voedselresten en zweet zorgen ervoor dat bacteriën zich in de relatief kleine ruimte snel verspreiden. Schud je toetsenbord daarom elke week goed uit en haal daarna een vochtig doekje over de toetsen.

De koelkast op kantoor

Druipende tupperwarebakjes, beschimmelde pakken yoghurt en sandwiches waar paddenstoelen op groeien. Bacteriën genieten van een dergelijke omgeving. Een koelkast thuis bevat gemiddeld 7850 bacteriën per vierkante centimeter en deze wordt veel minder intensief gebruikt dan een koelkast op de werkvloer. Maak de planken en lades van de koelkast op kantoor daarom om de twee dagen schoon met allesreiniger en de harde kant van de spons.

Berucht: de magnetron

Ook de magnetron is, net als de koelkast, een beruchte plek. Havermout als ontbijt, soep voor de lunch, een kant-en-klare lasagne als avondeten: in de magnetron komen alle smaken en geuren op een dag voorbij. Bacteriën hebben warmte nodig om te overleven en dat vinden ze in de magnetron. Zeker als er ook gerechten met vlees worden opgewarmd, kun je ziek worden als de magnetron niet goed wordt schoongehouden. Maak de magnetron daarom elke dag schoon met een warm sopje op basis van schoonmaakazijn.

Wat is viezer: kraan of toilet?

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de kraan bij toiletten vaak viezer is dan het toilet zelf. Hoe dat komt? De kraan is het eerst wat je aanraakt als je klaar bent op de wc. Hoe meer mensen op een dag naar het toilet gaan, hoe viezer de kraan wordt. Smetvrees gekregen? Sluit de kraan na het wassen van je handen met een papieren handdoekje en gebruik dit ook om de deur te openen.

Over de wc & handen wassen

Misschien een open deur, maar het toilet is niet in elk kantoor een zen-paleis. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers stelt het toiletbezoek liever uit dan dat zij op het werk hun behoefte doen. Meer dan 60 procent ergert zich aan een vies en onfris ruikend toilet op het werk. Als je goed je handen wast na een toiletbezoek, hoef je nergens bang voor te zijn. Maar let op, goed je handen wassen kost 20-30 seconden.

Bron: Helpling
Beeld: iStock

Lees ook:

Vlekken en kringen op je matras: zo krijg je ze schoon
Dus dit betekenen die symbolen op het waslabel
Zo krijg je gele zweetvlekken uit witte T-shirts
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook:

Handen wassen?  In dit filmpje zie je hoe je je handen goed wast en virusvrij maakt.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant