Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

9 manieren om tea tree-olie te gebruiken

tea-tree-olie.jpg

Tea tree is misschien wel een van de meest veelzijdige oliën die er zijn. Het doodt bacteriën, waardoor het zowel op je huid als in huis prima te gebruiken is. Wist je bijvoorbeeld dat het een echt wondermiddel is om schimmel tegen te gaan?

Lees snel op welke negen handige manieren je tea tree-olie kunt gebruiken.

1. Als luchtreiniger

Kan jouw huis wel een fris luchtje gebruiken? Doe dan een paar druppels tea tree-olie in je oliebrander om de lucht te reinigen. Tea tree-olie doodt bacteriën, virussen en schimmels én het ruikt lekker fris.

2. Als schoonmaakmiddel

Heb jij het niet zo op chemische schoonmaakmiddelen? Probeer dan eens dit zelfgemaakte middel voor vieze oppervlakken. Meng 10 druppels tea tree-olie met 480 ml water en 60 ml wittewijnazijn en giet het mengsel in een lege sprayflacon. Let op: je kunt dit niet gebruiken op graniet of marmer, het azijn kan namelijk steen wegvreten.

3. Tegen holteontstekingen

Heb jij last van een ontsteking in een van je holtes? Maak dan een pan met kokend heet water klaar en voeg er wat druppels tea tree-olie aan toe. Leg een handdoek over je hoofd en blijf zo’n 5 tot 10 minuten met je hoofd boven de pan hangen. Wedden dat je je na afloop stukken beter voelt?

4. Om sportattributen schoon te maken

Kan jouw yogamatje wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Maak dan je eigen schoonmaakspray van tea tree-olie, eucalyptusolie, toverhazelaar en water. Dit wondermiddel doodt bacteriën en zorgt voor een frisse geur.

5. Bij zwemmerseczeem

Breng een dunne laag pure tea tree-olie aan op de geïnfecteerde plekken op je voeten, en herhaal dat zo’n drie keer per dag. Na een paar weken zul je zien dat je eczeem stukken minder is.

 

6. Om acne tegen te gaan

Last van puistjes? Maak je huid dan goed schoon en breng een druppeltje tea tree-olie aan op de puistjes. De ontstekingsremmende werking van de olie zou ervoor zorgen dat je sneller van je acne af bent.

7. Voor een schimmelvrije badkamer

Heb je schimmelplekken in je badkamer die maar niet weggaan? Probeer dit dan eens: meng ongeveer 10 à 15 druppels tea tree-olie met water, azijn, baking soda en castillezeep en schud het geheel goed door elkaar. Giet het in een lege sprayflacon, spuit het op de schimmel en schrob de plekken weg.

8. Tegen voetschimmel

Breng twee keer per dag een paar druppels pure tea tree-olie aan op de geïnfecteerde huid en herhaal dat zo’n zes maanden lang. Uit onderzoek is gebleken dat de olie de symptomen van voetschimmel met zo’n zestig procent kan verminderen.

9. Tegen hoofdluis

Vergeet al die chemische middeltjes tegen hoofdluis en probeer dit natuurlijke mengsel van 10 druppels tea tree-olie, 20 druppels pepermuntolie en 250 ml water. Giet het mengsel in een sprayflacon en spuit het in je haar.

 

Bron | CountryLiving |
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

 

Ook interessant