Wonen & Tuinieren

7x zo zorg je ervoor dat je huis griepvrij blijft

griepvrij.jpg

Je kunt natuurlijk nooit volledig voorkomen dat je griep krijgt, soms is het gewoon een kwestie van pech. Maar je kunt de kans op een virusje wel aanzienlijk verkleinen.

Griepvrij de winter door? Hier zeven belangrijke maatregelen tegen verkoudheid en gesnotter in huis.

1. Was je duimen extra goed

Om ziekmakende bacteriën te doden is het natuurlijk belangrijk geregeld je handen te wassen. Maar wist je dat vooral je duimen een beetje extra aandacht nodig hebben? Je haalt ze gedurende de dag over aardig wat vieze oppervlakten (denk alleen al aan je telefoonscherm en de afstandsbediening van de tv) en je wilt natuurlijk niet dat de bacteriën zich verspreiden. Zorg er daarom voor dat je een aantal keer per dag je duimen extra goed wast.

2. Zet je tas nooit op de grond

Je kent het vast wel: je bent uit eten in een restaurant, gaat naar een openbaar toilet of zit in de trein. En uit een soort van automatisme zet je je tas op de grond. Vervolgens kom je thuis en zet je diezelfde tas weer op tafel of op het aanrecht. Eigenlijk best vies, toch? Je zorgt er op die manier voor dat alle vieze bacteriën van buitenaf zich razendsnel door je huis verspreiden, en dat wil je natuurlijk niet. Probeer je tas dus zo min mogelijk op de grond te zetten, waar je ook naartoe gaat.

3. Kijk uit met je tandenborstel

Wist je dat een nieuwe tandenborstel al na twee dagen gebruik allerlei bacteriën, virussen en schimmels bevat? Nu klinkt dit eerlijk gezegd wat viezer dan het is, want al die bacteriën komen gewoon uit je eigen mond. Het is pas écht vies als de bacteriën van de tandenborstel van iemand anders op de jouwe  terechtkomen. Helaas gebeurt dit maar al te vaak: in de meeste huishoudens staan tandenborstels in een bakje bij elkaar, waardoor die bacteriën vrij spel hebben. Terwijl dat toch het laatste is wat je wilt: dat het verkoudheidsvirusje van je partner of een van de kinderen zich verspreidt door vrolijk over te springen van de ene borstel op de andere. De tip om griepvrij te blijven: zet je tandenborstel altijd ergens apart neer.

4. Zorg voor schone deurklinken

Als er één plek is die iedereen in huis aanraakt, is het wel de deurklink. Of het nu de klink is van de badkamerdeur, die van de wc of die van de woonkamer: ze zitten allemaal bomvol bacteriën. Het is dan ook belangrijk om ze minstens om de dag met een nat doekje schoon te maken. En dagelijks als er in huis iemand ziek is.

5. Laat je schoenen achter bij de deur

Je schoenzolen zijn overal geweest en bevatten dan ook aardig wat smerigheid. Om ervoor te zorgen dat die vieze bacteriën van buiten zich niet binnenhuis verspreiden, is het verstandig om je schoenen bij binnenkomst meteen uit te trekken.

6. Neem je telefoon niet mee naar de wc (of badkamer)

Alles wat je meeneemt naar de wc of badkamer, kan besmet raken met bacteriën en ontlasting. Ga dus niet zitten swipen op de wc en laat je telefoon lekker achter in de woonkamer. Zorg er daarnaast voor dat je geregeld een doekje over je telefoon haalt, zodat bacteriën geen kans krijgen.

7. Verschoon je lakens geregeld

Je lakens bevatten aardig wat bacteriën, wat betekent dat degene met wie je het bed deelt vatbaar is voor elk virus dat je mee naar huis brengt. En vice versa. Door op zijn minst om de twee weken je lakens te verschonen – of liever nog elke week – zorg je voor een griepvrij bed en krijgen besmette bacteriën veel minder kans zich te verspreiden.

Bron | Good Housekeeping
Foto | iStock

Ook interessant