Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

7x onverwachte plekken én voorwerpen in huis die waarschijnlijk schimmel bevatten

schimmel-huis.jpg

Op sommige plekken in je huis kijk je niet op van een beetje schimmel, zoals bijvoorbeeld je vochtige kelder. Maar er zijn ook ónverwachte en óngewenste plekken waar zich schimmel kan gaan nestelen.

Voor je gezondheid is het belangrijk de volgende zeven plekken goed in de gaten te houden:

1. Je koelkast

Als je érgens geen schimmel wilt hebben, dan is het wel in de buurt van voedselwaar. Toch bevat de binnenkant van je koelkast vaker schimmel dan je zou denken. Het is nou eenmaal een vochtige plek waar regelmatig etensrestjes achterblijven. Zorg er daarom voor dat je wekelijks een doekje door je koelkast haalt.

2. Je wasmachine

Hoewel een wasmachine altijd vochtig is na gebruik, laten we maar zelden de deur openstaan om te drogen. De kans is dan ook groot dat er zich aardig wat schimmel bevindt in de rubberen rand bij de wasmachinedeur. Zorg er daarom voor dat je na elke wasbeurt het rubberen randje reinigt met een droge doek.

3. Je kleding

Ook natte kleding die te lang in de wasmachine blijft liggen kan gaan schimmelen. Hetzelfde geldt voor kleding die te lang in de wasmand heeft gelegen. Is je kleding beschimmeld? Dan is het van belang dat je de kledingstukken grondig schoonmaakt. Zorg ervoor dat je de schimmel eerst met een borstel zo veel mogelijk wegborstelt. Stop de kledingstukken daarna in de wasmachine met een klein scheutje bleek of chloor. Zet de wasmachine op de heetste stand die de stof aankan (check het label met wasvoorschriften) en laat het programma draaien. Na afloop is de schimmel gegarandeerd verdwenen!

4. Je elektrische tandenborstel

Helaas, zélfs op het voorwerp dat je dagelijks in je mond steekt zit waarschijnlijk schimmel. En dan met name de plek waar het borsteltje is bevestigd. Helemaal voorkómen kun je het niet, maar het scheelt een hoop als je je tandenborstel rechtop aan de lucht laat drogen en niet in een donker badkamerkastje legt. Reinig daarnaast zeker twee keer per week je elektrische tandenborstel grondig.

5. Je toilet

Je zult het toilet waarschijnlijk wekelijks poetsen. Toch is er één belangrijke plek die je over het hoofd zult zien. De binnenkant van de stortbak, die donker en vochtig is, is de ideale broedplaats voor schimmels. Het is verstandig je stortbak om de twee à drie jaar te vernieuwen.

6. Kinderspeelgoed

Je moet er niet aan denken, maar ook het speelgoed van je (klein)kinderen is een geduchte schimmelbroedplaats. Kleine kinderen sabbelen en knabbelen nou eenmaal graag op hun speelgoed, waardoor er heel wat speeksel in kleine gaatjes en openingen verdwijnt. Daar nestelen zich gemakkelijk schimmels. Het is dan ook belangrijk om het speelgoed geregeld uit te koken.

7. Make-up en doucheproducten

Vooral ‘natte’ producten kunnen op den duur gaan schimmelen. Denk bijvoorbeeld aan een potje vette lippenbalsem. Mocht je hier schimmel op ontdekken, gooi het product dan meteen weg. Vergeet ook niet om regelmatig de onderkant van je douchegel of shampoo op schimmel te checken. Doucheproducten staan vaak op een vochtige ondergrond, waardoor schimmels er welig kunnen tieren.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Housebeautiful.com
Foto | iStock

Ook interessant