Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Met deze 7 tips houd je je groenbak vrij van maden

gft-bak-groenbak.jpg

De klep van je GFT-bak openen, waarschijnlijk niet je meest favoriete klusje. Zeker nu de zomer is begonnen, gaan fruit, koffieprut en etensresten vaak sneller rotten en dan komt er een vreselijke lucht vanaf. Maar dat niet alleen. Het is een feestje voor vliegen die hun eitjes in de bak leggen met als resultaat: krioelende maden in je groenbak. Tijd om hier iets aan te doen.

Met deze tips ruikt je kliko (hopelijk) weer fris en fruitig.

Wat moet je doen?

  1. Leg onderin je GFT-bak een laagje droog afval, zodat onder andere fruit niet aan de bodem blijft plakken. Dat maakt het legen van de bak ook een stuk makkelijk, want zo blijven er geen restjes achter, waardoor de bak gaat stinken.
  2. Zet je groenbak op een schaduwrijke en koele plek, vooral niet in de volle zon. En een steen op de deksel houdt ongedierte buiten de bak.
  3. Gooi af en toe een handje zaagsel in je groenbak. Dit absorbeert vocht en vieze geurtjes en dat helpt een hele hoop bij het neutraliseren van de lucht die uit je bak komt. Wat ook helpt is om af en toe wat laagjes tuinafval – zoals gras, bladeren of takken – te mengen met voedselresten.
  4. Als er al maden in je GFT-bak zitten, gooi er dan een paar takken Hedera bovenop. Wist je dat klimop giftig is voor maden? Heb je het zelf niet in de tuin, pluk dan een tak in het park of vraag je buren even of je een tak mag hebben. Dat zullen ze vast niet erg vinden. Klimop vind je overal tegenwoordig.
  5. Etensresten verpakken in kranten of biozakjes (te koop bij de supermarkt of huishoudwinkel) voordat je ze in je groenbak gooit is het halve werk. het is begrijpelijk dat je hier niet altijd zin in hebt natuurlijk, maar het scheelt veel qua geur. En dus ook minder kans op maden.
  6. Wanneer je te maken hebt met tropische temperaturen en je wilt vis of vlees weggooien, wacht daar dan nog even mee en bewaar het in je vriezer tot het buiten iets is afgekoeld. Dat gaat namelijk geheid rotten anders.
  7. Spuit je kliko eens in de zoveel tijd schoon met je tuinslang en gebruik daarbij wat schoonmaakmiddel (dat niet slecht is voor het milieu) en je groenbak kan er weer even tegenaan zónder maden.

Lees ook:
Kun je uitgelopen uien en knoflook nog eten?

Bron I De Telegraaf
Beeld | Getty Images

Ook interessant