Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Stress? Deze 7 planten zorgen voor ontspanning

planten.jpg

Ze fleuren elke kamer op. Maar wist je dat bepaalde planten ook geweldig kunnen werken tegen stress?

Als jij de afgelopen tijd moeite hebt gehad ontspanning te vinden, is het misschien goed om een bezoek te brengen aan het tuincentrum en een van deze groene kanjers in huis te halen.

1. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata)

Vrouwentong Margriet

Volgens onderzoek van NASA zuiveren deze planten de lucht van 107 giftige stoffen en stoten ze ’s nachts zuurstof uit. En dat werpt z’n vruchten af voor je energieniveau. Ook verlicht de schone lucht hoofdpijn en laat de sansevieria je gemakkelijker ademen.

2. Munt

Munt Margriet

Uit onderzoek van de Amerikaanse Wheeling Jesuit University blijkt dat simpelweg aan een muntplant ruiken, je stressniveau verlaagt. En dat terwijl je er wel alerter van wordt. Ook plezierig: van munt kun je heerlijke thee zetten om mee te ontspannen.

3. Aloë vera

Aloë vera Margriet

Misschien heb je al een crème in huis met deze fijne plant als ingrediënt. Maar wist je dat aloë vera ook de lucht zuivert en zuurstof uitstoot, waardoor jij beter kunt slapen? Uit dit onderzoek zou bovendien blijken dat depressieve gevoelens verminderen met aloë vera in de buurt.

4. Lavendel

Lavendel Margriet

Niet voor niets wordt lavendel ingezet bij aromatherapie. Deze plant met een sterke, aangename en rustgevende geur wordt al jarenlang gebruikt als alternatief medicijn tegen nervositeit en depressie – en staat bovendien hartstikke gezellig.

5. Jasmijn

Jasmijn Margriet

Een prachtige plant die heerlijk ruikt, maar je volgens deze studie ook nog eens kalmeert. De geur zou er bij een proef in een kooi vol muizen voor hebben gezorgd dat de beestjes stil en tevreden in een hoekje kropen en helemaal tot rust kwamen.

6. Basilicum

Basilicum Margriet

Niet alleen lekker door een gerecht, ook perfect om zen van te worden. Basilicum dankt zijn sterke geur onder andere aan linalool; een stof die vaak wordt gebruik bij aromatherapie en waar basilicum vol mee zit. Uit deze studie bleek dat linalool een ontspannende uitwerking heeft.

7. Goudpalm

Goudpalm Margriet

Deze graag geziene planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals formaldehyde, trichlooretheen en benzeen (dat vrijkomt bij bijvoorbeeld tabaksrook). Zet er dus maar gerust een paar in je woonkamer!

Andere luchtzuiverende planten of zo’n superleuke bananenplant in huis halen? Kijk eens op deze site, waar je ze met riante korting kunt kopen.

Bron | purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant