Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Is je matras aan vervanging toe? Dit zijn zes signalen

is-je-matras-aan-vervanging-toe-dit-zijn-zes-signalen.jpg

Word jij vaak met pijnlijke spieren en gewrichten wakker? Slaap je onrustig als je partner ligt te draaien? Of ontwaak je de laatste tijd wel heel vaak met slapende ledematen? Je verwacht het misschien niet direct, maar dit kan komen door je matras. Aan deze zes dingen merk je dat je matras echt aan vervanging toe is. 

Dag slapeloze nachten, hallo nieuw matras. 

Je matras is na tien jaar echt aan vervanging toe

Ongeacht of je last hebt van allerlei vervelende kwaaltjes bij het opstaan of problemen tijdens je nachtrust ervaart, kun je ervan uitgaan dat je matras na tien jaar echt aan vervanging toe is. Zelfs als je niet het idee hebt dat jouw matras zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt ondersteunt ‘ie je lichaam na al die jaren trouwe dienst niet meer voldoende. Daarnaast is het met de jaren ook steeds lastiger om een matras echt goed schoon te houden. Heb je een goedkoper en kwalitatief slechter matras? Dan is ‘ie meestal al iets eerder dan na tien jaar aan vervanging toe. 

Piepen en kraken

Een ander signaal dat het tijd is om je matras de deur uit te doen, is wanneer je de veringen hoort kraken als je ligt of omdraait in bed. Dit betekent meestal dat de veringen versleten zijn. 

Indeuken

Het hangt een beetje van het materiaal van je matras af, maar voor een goede ondersteuning hoort een matras niet makkelijk in te deuken als je je handen erin drukt. Tenzij je een matras hebt gekocht van zachter, buigzamer materiaal, betekent het dat je matras niet meer voldoende steun biedt als het makkelijk meegeeft. 

Lees ook: Dít is het belang van een goede slaaphouding voor de kwaliteit van je nachtrust

Kuil in het matras

Een ander signaal dat je matras aan vervanging toe is, is wanneer je in een kuil ligt. Op de plek waar jij ligt is een soort verzakking ontstaan. Ook in dit geval biedt het materiaal je niet genoeg steun meer en kun je last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten bij het opstaan. 

Slapende lichaamsdelen

Word je vaak wakker met slapende lichaamsdelen? Dat kan betekenen dat het tijd is voor een nieuw matras. In dit geval ondersteunt het matras je lichaam namelijk niet goed genoeg meer. Is je matras nog vrij nieuw, maar heb je hier toch vaak last van? Dan kan het ook komen doordat je matras te hard en stevig is. In dat geval kun je bijvoorbeeld een matrastopper, ook wel oplegmatras, van traag schuim aanschaffen zodat je zachter ligt.  

Wakker van de bewegingen van je partner

Als laatste kun je merken dat je matras aan vervanging toe is wanneer je van elke beweging van je partner wakker wordt. Natuurlijk verschilt dit een beetje per persoon. Als je een hele lichte slaper bent, of je partner heel wild beweegt dan kan het ook dat het niet aan je matras ligt. Maar doorgaans zou je bij een goed functionerend matras niet van elke beweging van de ander wakker moeten worden. In dat geval is het waarschijnlijk toch de hoogste tijd voor het grofvuil. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | RTL Nieuws, MaxVandaag, Medipoint, Matras.info
Beeld | Getty Images

Ook interessant