Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

5x zó ga je het gevecht aan met bladluis

bladluis.jpg

Je zou het misschien niet verwachten als je ziet hoe klein ze zijn, maar bladluizen kunnen flinke schade aanrichten in je tuin. Bij elke plant is er wel een andere soort luis die de blaadjes opeet. Gelukkig zijn er simpele trucjes waarmee je ze kunt bestrijden.

1. Sterke geur

Wist je dat bladluizen een hekel hebben aan planten met een sterke geur? Denk bijvoorbeeld aan knoflook, lavendel, bonenkruid of goudsbloemen. Plant een van deze sterk geurende bloemen of planten naast je aangevreten plant en de kans is groot dat de bladluizen verdwijnen.

2. Pletten

Het is niet de diervriendelijkste manier, maar het helpt wél: plet een aantal bladluizen voorzichtig met je vingers. Zo maak je ze niet alleen dood, maar er komt ook een geur vrij die insecten zoals lieveheersbeestjes aantrekt. Lieveheersbeestjes eten luizen, dus probleem opgelost!

3. Huis- tuin-en-keukenmiddelen

Ren niet meteen naar het tuincentrum als je bladluizen hebt gespot, maar ga eerst zelf aan de slag. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf een bestrijdingsmiddel maken. Meng bijvoorbeeld één eetlepel groene zeep met 1 liter water en je hebt je eigen bestrijdingsmiddel.

4. Koud water

Gebruik je liever helemaal geen bestrijdingsmiddelen? Spoel je plant dan grondig af met koud water uit de gieter of de tuinslang. Zo krijgt je plant een lekkere koude douche én spoelen de bladluizen weg.

5. Oorwurmen

Ook oorwurmen zijn dol op bladluizen, dus mocht niets helpen, dan kun je deze beestjes ook nog inzetten. Hang een oorwurmpot op en je bent in no-time van je bladluizen af.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant