Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

5 veelgemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak

voorjaarsschoonmaak.jpg

De lente is in aantocht en dat betekent dat het weer bijna tijd is voor de grote jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Maar voordat je hiermee begint, is het verstandig om deze fouten in elk geval níét te maken.

1. Ruik verder dan je neus lang is…

Bega niet de vergissing te denken dat iets wat schoon ruikt ook daadwerkelijk schoon ís. Schoon heeft geen geur en parfum verhult meestal dat iets vies is. Pas als je iets écht goed hebt schoongemaakt, weet je zeker dat het ook werkelijk schoon is.

2. Je vaatwasser maakt zichzelf schoon

Hoewel dit natuurlijk heel fijn zou zijn, is het helaas niet zo. Het is daarom echt belangrijk je vaatwasser mee te nemen in je voorjaarsschoonmaak. Door de warmte en vochtige omgeving is je vaatwasser een paradijs voor schimmels en bacteriën. Giet wat azijn in een kopje en laat de afwasmachine een keer draaien op de heetste temperatuur zonder borden en glazen. Dat scheelt een stuk.

3. In de vriezer gaan bacteriën dood

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs bij -18 graden Celsius kunnen bacteriën gewoon leven. Ze kunnen zich alleen niet voortplanten bij deze lage temperaturen. Zodra het eten uit de vriezer begint te ontdooien, draaien de bacteriën weer op volle toeren. Zorg er daarom voor dat je je vriezer af en toe laat ontdooien. De simpelste manier om dit te doen is door de vriezer ’s avonds leeg te halen en te vullen met handdoeken. Haal de natte handdoeken er de volgende dag uit en maak de vriezer schoon met een sopje. Zo heb je de bacteriën wel weer een tijdje weggejaagd.

4. Hoe meer zeep, hoe beter

Het klinkt als een tegenstelling, maar het is waar. Juist zeep en wasmiddelen zijn goede voedingstoffen voor bacteriën en kunnen, als je er veel van gebruikt, de groei van die beestjes stimuleren. Op de verpakking staat daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid. Als je die verhouding aanhoudt, werkt het schoonmaakmiddel het best. Én is het ook nog eens beter voor het milieu.

5. De wc is de vieste plek in huis

De kans is groot dat de wc een van de eerste plekken is die je aanpakt. Dat is immers de vieste ruimte in huis? Maar juist omdat de meeste mensen hun toilet geregeld schoonmaken, is het daar eigenlijk helemaal niet zo vies. Richt je energie tijdens de voorjaarsschoonmaak daarom vooral op plekken die vaak worden aangeraakt, maar amper worden gepoetst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurklinken en lichtknopjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Helpling
Foto | iStock

Ook interessant