Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Alles wat je wil weten over de orchidee

orchidee.jpg

De orchidee is buitengewoon populair. Terecht, want ze past in elk interieur en heeft een behoorlijk hoge ‘wow’-factor. Hoe verzorg je ze en welke soorten zijn er?

– Wereldwijd zijn er ruim 25.000 orchideeënsoorten bekend. Elke plant is uniek en heeft haar eigen botanische achtergrond. Een prachtige, veelzijdige familie dus.

– Wist je dat de orchidee ook wel de ‘Koningin van de planten’ wordt genoemd? Dat heeft natuurlijk alles te maken met haar elegante en krachtige uitstraling.

– Een groot misverstand is dat de orchidee moeilijk te verzorgen is. Ze is juist zo gemakkelijk. Ze houdt van een lichte plek en kamertemperaturen van 18 à 20 °C. Ze houdt niet van natte voeten, tocht, direct zonlicht (dit heeft geel, verbrand blad tot gevolg), de centrale verwarming of kachel in de buurt en de fruitschaal (fruit produceert stofjes, waardoor bloemen snel verouderen).

– Verschillende ontwerpers uit de mode-, interieur- en kunstsector laten zich regelmatig inspireren door de orchidee. Zo ontwierp de 3D-kunstenaar Janne Kyttanen vorig jaar een kunstwerk met orchideeën in 3D geprinte potten. Het futuristische kunstwerk werd tijdens de Dag van de Orchidee op 4 september 2014 gepresenteerd in het Felix & Foam Museum in Amsterdam.

– Cosmeticahuis Guerlain heeft een eigen orchidarium met orchideeën met een lange levensduur. De extracten daaruit worden gebruikt in de cosmeticalijn Orchidée Impériale. In de orchidee zitten namelijk stoffen die huidveroudering tegengaan en het vochtgehalte in de huid herstellen.

TIP: Bezoek ook eens de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. In de tropische tuinen kun je duizenden soorten wilde en zeldzame orchideeën bewonderen. 

BronOrchidinfo.eu

Ook interessant