Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

10 tuinklusjes om in september te doen

tuinklusjes-september.png

De allerlaatste (na)zomermaand is aangebroken, en dat betekent dat we langzaam afscheid moeten nemen van het zonnetje en de warme temperaturen. Wil jij je tuin zo lang mogelijk mooi houden? Vergeet dan niet deze tien klusjes nog te doen.

1. Pak het gazon aan

Zitten er kale plekken in je gazon? Probeer het dan te herstellen. Blijf hiervoor gewoon het gras maaien, maar stel de grasmaaier wel iets hoger in óf zaai een nieuw gazon in. Dat klinkt als veel werk, maar valt echt reuze mee.

2. Plant bolgewassen

Vanaf september kunnen de meeste voorjaarsbloeiende bollen de grond in, dus begin maar alvast met planten.

3. Dun de vijver uit

Aan het begin van september is het nog volop zomer in je vijver, maar tegen het eind van de maand slaat het verval toe. Dun deze maand daarom het teveel aan zuurstofplanten uit en verwijder uitgebloeide bloemen en bruine bladeren.

4. Tomaten oogsten

Wil je graag tomaten oogsten? Doe dit dan aan het eind van september. Laat de nog groene tomaten binnen verder rijpen of gebruik ze bijvoorbeeld voor een chutney.

5. Heggen en struiken

Snoei voor de laatste keer nog je groenblijvende heggen en struiken – denk bijvoorbeeld aan de buxus, coniferen en klimop. Dit soort planten zijn overigens ideaal om in september te planten.

6. Bloemzaden

Verzamel rijpe bloemzaden en bewaar ze (goed gelabeld) op een koele en droge plek. Zodra de zaden donker verkleuren en gemakkelijk uit de zaaddoos vallen, zijn ze rijp.

7. Kuipplanten

Neem stekjes van niet-winterharde kuipplanten.

8. Te grote planten

Verdeel planten die te groot zijn geworden en plant alleen de jongste, buitenste delen weer opnieuw in.

9. Plantenwortels

De grond in september is nog warm, dus begin met het planten van vaste planten. Zo krijgen de plantenwortels nog genoeg tijd om grip te krijgen voordat de winter eraan komt.

10. Lekker plukken

Van peren, appels en pruimen tot druiven en vijgen: alles wat buiten staat, zal vanaf half september niet meer zo goed rijpen. Knip bij een druivelaar het blad weg dat voor de vruchten hangt, zodat de zon ze toch zo goed mogelijk kan bereiken.

Bron | libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant