Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Lifestyle

Wat is dat witte spul dat soms op gebakken zalm zit?

zalm.jpg

Als je regelmatig zalm eet, dan is het je vast weleens opgevallen dat op sommige zalmmoten een wit ‘smurrie’ laagje zit. Veel mensen denken dat dit een laagje vet is, maar niets is minder waar.

In dit artikel leggen we je uit wat dat witte laagje dan wél is.

Albumine

Het witte laagje dat je soms op zalm ziet wordt ook wel ‘albumine’ genoemd. Het is geen vet, maar een eiwit (proteïne) dat van nature in de zalm aanwezig is en dat bij hoge temperaturen zich een weg naar buiten perst en stolt. Dit gebeurt meestal bij een temperatuur tussen de 140 en 150 graden Celsius. Hoewel het er misschien niet zo heel smakelijk uitziet, kun je het gewoon opeten!

Lees ook: deze taco’s met zalm zijn gezond én om te smullen!

Zo voorkom je het

Wil jij toch liever je zalm zonder zo’n wit laagje eten? Dan kun je voortaan het beste zalm van goede kwaliteit kopen. Duurdere zalm bevat namelijk over het algemeen wat minder vocht. Wat ook nog weleens wil helpen is de zalm op een lagere temperatuur langer verhitten óf de zalm voor gebruik in zout water leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24Kitchen
Beeld | iStock

Ook interessant