Aangezien we de feestdagen hoogstwaarschijnlijk iets anders gaan doorbrengen dan we gewend zijn, moeten we thuis zelf maar de kerstslingers ophangen. Haal je glitterjurk uit de kast, zet jezelf volledig in de steigers, knal de kerstmuziek aan en serveer een heerlijk diner. En dan ontbreekt er nog maar één ding: een van deze vijf winterse cocktails als toetje.
Is je kersdessert mislukt? Niet getreurd. Deze winterse cocktails zijn een uitstekend alternatief.
Winterse cocktails
Of je nu dol bent op zoetigheid, voor de feestdagen op zoek bent naar een kruidige variant of een vervanger zoekt voor het kersttoetje dat is mislukt: met deze vijf winterse cocktails heb je voor iedereen wat wils. Houd je het toch liever bij tradities? Dan kun je natuurlijk ook altijd het ultieme kerstdrankje glühwein gaan. Bekijk hier een recept om het zelf te maken.
Eggnog
In Amerika is het een echte klassieker: eggnog. Dat lijkt een beetje op de advocaat die we hier in Nederland kennen. Je kunt het warm en koud maken. Voor één glas eggnog kun je het volgende recept gebruiken:
30 ml Cognac Courvoisier VS
30 ml Gosling’s Black Seal Rum
15 ml suikersiroop
1 vers ei
15 ml slagroom
50 ml verse volle melk
Citroenschil en verse nootmuskaat ter garnering
Extra: cocktailshaker, ijs
Voor de koude bereiding giet je alle ingrediënten, exclusief het ijs, in een cocktailshaker. Schud het mengsel tot het luchtig is. Voeg de ijsblokjes toe en schut het nog een keer voor tien seconden hard heen en weer. Vul een longdrinkglas met ijs en schenk het mengsel door een zeefje in. Rasp er wat nootmuskaat over en knijp de citroenschil boven je glas uit.
Voor de warme bereiding giet je alle ingrediënten in een pannetje. Roer met een garde het mengsel op laag vuur tot het heet is. Pas wel op: het mag niet koken, dan krijg je namelijk roerei. Schenk het mengsel in een warmtebestendig glas en rasp er wederom wat nootmuskaat overheen en wat van de sappen uit de citroenschil.
Spiced Chocolate Sour
Dol op chocolade én op cocktails? Dan is de Spiced Chocolate Sour het proberen waard. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
30 ml cognac
20 ml Mozart pure chocolade
20 ml citroensap
15 ml kruidnagelsiroop
20 ml eiwit
10 ml port
Extra: cocktailshaker, ijs
Giet alle ingrediënten behalve de port in een cocktailshaker en schud het goed door elkaar. Voeg daarna het ijs en de port toe en schud nogmaals door elkaar. Schenk het drankje via een zeefje in een glas. Om de cocktail nog feestelijker te maken, kun je ‘m serveren met een stukje sinaasappel met daarin een paar stukjes kruidnagel gestoken.
Pumpkin Spice Punch
Misschien ben je al bekend met de Pumpkin Spice Latte, hét populaire drankje van Starbucks zodra het buiten guur wordt. Daarop is een cocktailvariant gemaakt en hiervoor heb je het volgende nodig:
Ginger Ale
Licor 43 Original
2 theelepels pumpkin spice mix
Koffiefilter
Slagroom
Je kunt tegenwoordig pumpkin spice mix in de winkel kopen, maar mocht je dit niet kunnen vinden of het graag zelf willen maken, maal dan de onderstaande ingrediënten en voeg dit samen:
8 theelepels gemalen kaneel
4 theelepels gemberpoeder
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen piment
1 theelepels gemalen nootmuskaat
Voeg alle kruiden samen in een kommetje en roer dit twee minuten lang door elkaar met een lepeltje. Hierdoor hechten de losse specerijen aan elkaar. Daarna kun je aan de slag met het drankje.
Hang een koffiefilter gevuld met twee theelepels pumpkin spice mix boven een hittebestendig glas en giet hier kokend water overheen. Zo maak je een infusion. Zorg dat er zo min mogelijk fijne deeltjes in het water terecht komen. Blijf gieten tot je een infusion met een bruine kleur hebt. Dit laat je 30 minuten staan om af te koelen. Meng daarna 1/5 deel Licor 43, 3/5 deel ginger ale en 1/5 deel pumpkin spice infusion in een karaf en voeg een paar ijsblokjes toe als je ‘m extra koud wil serveren. Maak je winterse cocktail af met een toef slagroom en eventueel nog wat van de pumpkin spice mix.
Wil je een winterse twist geven aan de bekende White Russian cocktail voor de feestdagen? Maak er dan een Chai-variant van met de onderstaande ingrediënten:
50 ml wodka
3 el Licor 43 Baristo
2-4 el Chai tea siroop
2-4 el verse slagroom
Kaneelstokjes en steranijs als topping
Ijsblokjes
Giet de ijsblokjes in een glas. Schenk de wodka, Licor 43 en de Chai tea siroop hier overheen. Daar bovenop giet je de verse slagroom. Maak je cocktail af met een beetje kaneelpoeder of een kaneelstokje en steranijs.
Salted Caramel Espresso Martini
Een andere bekende vervanger voor een dessert is de Espresso Martini. Wil je die voor kerst ook een speciale draai geven? Maak dan de Salted Caramel variant. Voor één glas heb je de volgende ingrediënten nodig:
30 ml wodka
10 ml suikersiroop
15 ml karamellikeur
40 ml espresso (koud)
Snufje zout
Extra: cocktailshaker, ijs
Meng de wodka, suikersiroop, karamellikeur, de koude espresso, een snufje zout en een hand ijsblokjes in een cocktailshaker. Schud alles goed door elkaar en schenk dit vervolgens door een zeefje in een glas. Om het af te maken kun je de cocktail serveren met een paar koffieboontjes. Voor de echte zoutliefhebbers kun je van tevoren de bovenkant van het glas ook nog voorzien van een randje zout voor een nog sterker salted caramel effect.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.