Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Margriet-stagiair Willem (19) probeerde een EMS-training: ‘Ik was erg verrast’

willem-19-testte-een-ems-training-ik-was-erg-verrast.jpg

Het zal voor velen best spannend of zelfs beangstigend klinken: sporten met behulp van stroom. Margriet-stagiair Willem (19) werd door een vriend die dit al langer wekelijks doet aangespoord eens zo’n EMS-training te proberen. “Ik wilde graag meer gaan sporten en werd door zijn verhalen nieuwsgieriger. Al snel plande ik een proeftraining in.”

De afkorting EMS staat voor Elektro Musculaire Stimulatie en is een intense, heel bijzondere manier van sporten. Wil je weten hoe zo’n training in z’n werk gaat? Willem vertelt hoe het was.

Wat is een EMS-training?

“Tijdens een EMS-training doe je een kwartier lang een work-out met een personal trainer. Tijdens dit kwartiertje sporten heb je een speciaal pak aan dat ervoor zorgt dat je spieren in contact komen met kleine stroomschokjes. Onder dit pak draag je een kleiner en nat pak, dat ervoor zorgt dat de stroom goed geleid wordt. En daaronder draag je hélemaal niets: zo kunnen je billen ook goed aangepakt worden.”

“Als je al die pakken aan hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Je traint niet met gewichten, maar het is een echte work-out met alleen je eigen lichaamsgewicht. Daardoor is het ook heel goed voor mensen die snel last hebben van hun gewrichten, want die worden daardoor wat minder belast. Toch is een EMS-training niet voor iedereen geschikt. Als je medische problemen hebt, wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je hieraan begint. Heb je bijvoorbeeld een pacemaker of last van epilepsie? Dan wordt EMS ten zeerste afgeraden voor jou. De stroomschokjes zullen je dan geen goed doen.”

Effectiviteit

“Tijdens dat kwartier onder stroom train je maar liefst acht spieren tegelijkertijd. Daardoor schijnt eens per week een EMS-training vele malen effectiever te zijn dan je in het zweet werken in een ‘normale’ sportschool. Bijzonder, toch? De sportscholen die dit aanbieden, beweren zelfs dat één kwartiertje EMS-training gelijk staat aan drie uur in de sportschool sporten. Ideaal voor iemand die het erg druk heeft, geen zin heeft om lang in de sportschool te staan of snel resultaat wilt zien.”

Eigen ervaring met EMS-training

“Ik vond het zelf best spannend om te doen, onder andere omdat ik geen idee had hoe zoiets nou voelt. Voel je er echt iets van? Kan zo’n kwartiertje echt wat betekenen? En doet het pijn? Op die laatste vraag kan ik inmiddels antwoorden met nee, het doet zeker geen pijn. Mijn eerste EMS-training was bijzonder. De trainer die je begeleidt, houdt vooral bij je eerste keer ESM-training goed rekening met je; hij of zij weet tenslotte ook niet hoe jij reageert op deze training ‘onder stroom’.”

“De eerste keer wordt de hoeveelheid stroom die je gaat voelen dus rustig opgebouwd. Hierdoor wen je aan de prikkels en kun je je beter op de oefeningen richten. Omdat ik er redelijk sceptisch in ging, was ik na afloop erg verrast. Ik merkte dat mijn spieren echt gewerkt hadden, daarnaast voelde ik me ook vele malen energieker. Best lekker, na maar een kwartiertje sporten!”

Beeld | Getty Images

Ook interessant