Margriet logo
Wil je je graag inzetten voor een ander? Déze bijzondere soorten van vrijwilligerswerk kun je doen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wil je je graag inzetten voor een ander? Déze bijzondere soorten van vrijwilligerswerk kun je doen

Ieder jaar op 5 december is het de Internationale dag van de Vrijwilliger. Zou jij ook graag iets voor een ander willen doen? Of wil je bijvoorbeeld na je pensioen aan de slag als vrijwilliger? Dan hebben we een paar soorten bijzonder vrijwilligerswerk voor je op een rijtje gezet.

Van voorlezen tot op de koffie gaan: zó kun jij iets doen voor anderen.

Bijzondere soorten vrijwilligerswerk

Ben je dol op dieren? Goed met taal? Is anderen verzorgen je op je lijf geschreven? Maak je makkelijk praatjes met onbekenden? Of ben je het liefst de hele dag in de natuur? Waar je talent ook ligt, er is vast vrijwilligerswerk te vinden dat perfect bij je past. Om je een idee te geven hebben we een paar voorbeelden op een rij gezet:

1. Bijrijder op een duofiets

Houd je ervan om lekker buiten te zijn, te fietsen en een praatje te maken? Dan is een baantje als vrijwillige bijrijder op een duofiets misschien wel iets voor jou. Zo maak je het voor mindervaliden toch mogelijk om lekker buiten te fietsen.

2. Voorlezer

Heb jij al kleinkinderen die je graag voorleest? Kijk dan ook eens of je dat voorlezen ergens anders kunt doen, zoals in een bibliotheek of een verzorgingstehuis. Ook bestaan er organisaties die je kunnen koppelen aan een gezin in de buurt waar je bijvoorbeeld een uurtje per week kunt komen voorlezen, om de taalontwikkeling van een kind te stimuleren.

Ben je heel goed met taal? Dan kun je ook taalcoach of taalmaatje worden om bijvoorbeeld kinderen met een taalachterstand of vluchtelingen te helpen.

3. Koken voor anderen

Ben je dol op koken? Dat kun je ook als vrijwilligerswerk doen. Je kunt bijvoorbeeld bij iemand thuis komen koken, samen koken of zelfgemaakte maaltijden in de buurt rondbrengen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook één keer per week of maand met iemand samen eten die anders altijd alleen is. Je kunt ook voor grotere groepen koken, zoals bij een inloophuis of het Leger des Heils. Daarvoor hoef je dus echt geen chefkok te zijn.

4. Helpen in het dierenasiel

Gek op dieren? Dan is een vrijwilligersbaantje in het dierenasiel misschien wel perfect voor jou. Zo kun je onder andere helpen bij het schoonmaken, het voeren en verzorgen van de dieren, de honden uitlaten en de dieren een beetje extra aandacht en liefde geven.

5. Dierenbuddy

Naast vrijwilliger in het dierenasiel kun je ook een dierenbuddy worden. Hierbij ondersteun je ouderen of chronisch zieken bij de verzorging van hun huisdier(en). Dat kan via een vrijwilligersorganisatie, maar je kunt natuurlijk ook zelf in de buurt kijken of je iemand kunt helpen.

Lees ook: Vrijwilliger worden? 3x dit moet je weten

6. Gasten verwelkomen

Ben jij een geboren gastvrouw of gastheer? Dan kun je dat talent vaak ook goed inzetten bij openbare ruimtes, organisaties en stichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, een kinderboerderij of een vergaderruimte.

7. De natuur in

Houd je van de natuur en ben je graag buiten? Ook daar is vrijwilligerswerk in te doen. Zo zoekt Natuurmonumenten vaak vrijwillige boswachters of kun je bijvoorbeeld helpen bij broedvogels tellen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld als natuurgids voor Staatsbosbeheer aan de slag. Ook kun je vaak bij een moestuin in de buurt als vrijwilliger terecht.

8. Op de koffie

Door de coronapandemie hebben de medewerkers in de thuiszorg het nog drukker gekregen. Daardoor is naast de verzorging uit overmacht vaak geen tijd voor een extra kopje koffie en een uitgebreid praatje. En dat terwijl veel cliënten in de thuiszorg vaak eenzaam zijn. Kijk daarom of je je kunt inzetten door voor de gezelligheid langs te komen en onder het genot van een kopje koffie lekker te kletsen. Een uurtje per week kan al een groter verschil maken dan je denkt.

9. Knutselen

Heb jij een creatieve hobby, zoals tekenen, schilderen, breien of knutsel je graag? Ook dat kunnen ze op veel plekken goed gebruiken. Zo kun je helpen bij knutselmiddagen op scholen, in verpleeghuizen of misschien kun je wel wekelijks een middagje met de kinderen van iemand uit je buurt knutselen, als de ouders daar zelf geen tijd voor hebben.

10. Vrijwilliger in een hospice

Je kunt ook aan de slag als vrijwilliger in een hospice. Hoewel dit heel bijzonder en waardevol vrijwilligerswerk is, is dit uiteraard wel heel zwaar. Je belangrijkste taak is om er voor de mensen te zijn. Je helpt niet alleen bij de lichamelijke verzorging, maar staat de bewoner en mantelzorg ook op emotioneel vlak bij. Je hebt aandacht voor de bewoner, let op hoe het gaat en ondersteunt waar nodig.

Bron | PGGM & Co, NL Voor Elkaar, Hospice De Margriet
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden