null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wijn proeven in een restaurant, hoe doe je dat eigenlijk?

Het is je vast weleens gebeurd dat je wijn bestelt in een restaurant en je de wijn vooraf mag proeven. Maar hoe doe je dat eigenlijk op de juiste manier, wijn proeven? Met deze stappen proef jij als een expert en hoef je niet meer simpelweg ja te knikken omdat je eigenlijk niet weet wat je doet.

Dit zijn de stappen die je moet zetten bij wijn proeven.

1. Naar je glas kijken

Misschien denk je dat je bij wijn proeven meteen het glas aan je lippen moet zetten, maar dat is niet zo. De allereerste stap is om gewoon eens naar het glas te kijken. En dan vooral naar wat erin zit natuurlijk. Als je het glas bij de steel pakt en tegen een neutrale achtergrond houdt, kun je goed zien wat erin zit. De tint van de wijn vertelt je al meer over wat voor soort wijn het is en van welke druif deze gemaakt is. Op die manier kan 'ie al iets verklappen over de smaak én over hoe oud de wijn is.

Witte wijn gaat namelijk van jong groen naar oud geel, rode wijn van lichtrood naar roestig bruin. Rosé kan meerdere kanten op gaan, van oranje tot aardbeiroze, oud of jong.

2. Je glas walsen

De tweede stap bij het wijn proeven is het walsen. Dit doe je omdat er door te walsen meer zuurstof bij de wijn komt, en daardoor komen meer aroma's vrij. Precies wat je wilt tijdens het proeven. Walsen kan op twee manieren, en de makkelijkste is tafelwalsen. Hierbij zet je je glas op tafel, houd je hem bij de voet of steel vast en draai je kleine rondjes alsof je cirkels op de tafels tekent. Als dit je gemakkelijk af gaat, kun je ook luchtwalsen. Zoals het woord het al zegt draai je je wijnglas rond terwijl je het aan de steel in de lucht houdt. Zorg ervoor dat je glas niet te vol is als je gaat walsen.

3. Kort en krachtig ruiken

Voordat je daadwerkelijk wijn gaat proeven is het belangrijk om je neus te gebruiken. Ruik kort en krachtig in je glas en zorg dat je neus nét niet de wijn raakt. Zo krijg je een voorproefje van wat je straks gaat proeven en er zijn allerlei geuren die je kunt herkennen: van fruitig tot bloemig en van kruidig tot aards. Wijn moet bovenal gewoon lekker ruiken, dus ruik je kurk? Of helemaal niks? Dan is dat geen goed teken.

Het is overigens geen probleem als je nog niet precies weet te verwoorden wat je ruikt, want oefening baart kunst.

Lees ook: Dít kun je doen om je geopende fles wijn zo lang mogelijk goed te houden

4. Het moment suprême: de wijn proeven

Maak van het proeven van de wijn echt een moment. Met andere woorden: gooi je glas niet in één keer achterover, maar proef nauwkeurig. Om te beginnen doe je dat door te slurpen. Vervolgens beweeg je de wijn door je mond alsof je met mondwater spoelt. Doe dit een paar seconden, maar niet te lang. Vervolgens slik je de wijn - zo langzaam als je kunt - door. Let hierbij ook op het gevoel dat de wijn je geeft in je keel. Vraag je hierbij af of de smaak overeenkomt met wat je net geroken hebt. En voelt je mond droog aan na het doorslikken? Dan kan dit met het tanninegehalte in de wijn te maken hebben.

5. Oordelen

Waarschijnlijk staat de ober je op dit moment vragend aan te kijken: wat vind je ervan? Vraag je af hoe jij de smaak vindt, maar ook de afdronk en of de wijn brandt in je keel of niet. Het gaat erom of jij de wijn lekker genoeg vindt om er een glas of fles van te drinken, dus wees vooral eerlijk.

Bron | Gall&Gall

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden