Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Staat de wijn al een tijdje open? Zó kom je erachter of hij nog goed is

wijn-bedorven.jpg

Soms heb je een avond waar een glaasje wijn bij hoort. De fles die je dan opent zet je vervolgens terug in de (koel)kast of het wijnrek met het idee: die drink ik binnenkort wel op. Dat vergeet je natuurlijk compleet, waardoor de fles er een week later nog staat.

Maar na hoe lang kun je een geopende fles wijn écht niet meer drinken? Er zijn een aantal signalen die je vertellen of die cabernet sauvignon of chardonnay bedorven is.

  1. Een andere geur

    Als de geur van de drank veranderd is, dan is de kans groot dat ‘ie niet meer goed is. Een vieze geur is al helemaal een duidelijk signaal dat je het beter in de gootsteen kunt gieten. Bedorven wijn kan zuur of azijn-achtig ruiken, maar ook naar rotte eieren, natte hond of karton. Allemaal dingen die je in ieder geval niet meer wilt drinken. Bij twijfel kun je altijd even proeven, want de alcohol in het drankje functioneert als een soort conserveermiddel, maar je kunt er beter geen heel glas van drinken.

  2. Een veranderde textuur of helderheid

    Bij rode wijn is dit lastig te zien, maar bij witte wijn is het vaak een duidelijk signaal. Als de ooit heldere wijn ineens een beetje troebel is, dan zijn bacteriën hier vrij hun gang gegaan. Niet meer drinken dus. Ook als het smaakt alsof er prik of koolzuur in zit (terwijl dit niet de bedoeling is), dan kan het regelrecht de gootsteen in.

  3. Een verandering in kleur

    Wijn werkt net als fruit: zodra het blootgesteld wordt aan zuurstof, zal het langzaam bruin worden. Witte wijn wordt dus een beetje donkergeel, en rode wijn kan donkerbruin worden. Hoewel een veranderde kleur niet meteen betekent dat de drank al bedorven is (net zoals je een bruine banaan ook nog prima kunt eten), zal de smaak een stuk minder goed zijn dan een ‘verse’. Is de smaak minder lekker, maar vind je het zonde om de wijn hierom weg te gooien? Dan kun je het altijd in gerechten gebruiken.

  4. Het aantal dagen dat de fles open is

    Als je niet op je eigen zintuigen durft te vertrouwen, dan kun je natuurlijk altijd nagaan hoe lang de fles al open is en een aantal vuistregels hanteren. Lichtrode wijnen (zoals pinot noir) zijn geopend maar drie dagen goed, terwijl donkere wijnen (zoals merlot) wel vijf dagen kan blijven staan. Witte wijn en rosé blijven geopend maar drie dagen goed, tenzij je het in de koelkast bewaart. Dan kan de wijn nog zeven dagen gedronken worden. Mousserende wijnen als champagne of prosecco kun je maar drie dagen (in de koelkast) bewaren, tot de bubbels eraf gaan. Over het algemeen geldt: hoe sneller je de kurk weer op de fles doet, hoe langer de wijn goed zal blijven.

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant