null Beeld

Wijn gemorst? Zo verwijder je een rode wijn vlek het effectiefst

Het ging zó goed de hele avond lang, en toch stoot je op het einde je wijnglas om. Ai! Een rode wijn vlek op het beige tapijt van je vrienden of op je witte blouse. Maar geen paniek.

Wij hebben de ultieme tips voor je waardoor die wijnvlek als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Rode wijn vlek verwijderen

Huishoudelijke ongelukjes zitten in een klein hoekje. Ook die rode wijn vlek die echt niet op het tapijt, de suède bank of op de hoteltafel thuishoort. Gelukkig zijn er heel wat huis-tuin- en keukenmiddeltjes die jou uit de brand helpen. De lastigste schoon te maken plekken pakken wij hieronder aan.

Onderneem meteen actie

Het eerste wat je doet bij het verwijderen van rode wijnvlekken is meteen handelen. Als je dit niet doet en de vlek laat opdrogen, wordt het alleen maar lastiger om de vlek daadwerkelijk weg te krijgen. Door direct het meeste vocht droog te deppen met keukenrolpapier of een theedoek beperk je de eerste schade. Behandel de gemorste vlek daarna met water, maar zorg er vooral voor dat je niet gaat wrijven. Dan wrijf je de vlek alleen nog maar meer in het materiaal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

De vloerbedekking

Een vaak voorkomende, maar ook lastige schoon te maken plek waar je rode wijn op morst, is het vloerkleed of de bank. Deze houd je namelijk niet zo even onder de kraan of stop je in de wasmachine. Afhankelijk van de kleur van de stof kun je één van de volgende dingen doen:

- Keukenzout

Dep de vlek met warm water (nooit wrijven!) en gooi er keukenzout overheen. Het zout absorbeert het vocht en de kleur. Laat dit goed intrekken en dep de vlek daarna met lauwwarm water schoon.

- Baking soda

Strooi baking soda op de rode wijn vlek en giet daar witte natuurazijn overheen. Door deze combinatie van middelen gaat de baking soda bruisen. Blijf net zo lang azijn schenken totdat het stopt met bruisen. Daarna de plek droogwrijven met een theedoek en eventueel de volgende dag naspoelen met water. Opgedroogde rode wijnvlekken schijnen goed verwijderd te kunnen worden met een papje van baking soda en water.

- Witte wijn

Op meerdere websites wordt geadviseerd om als tegenhanger witte wijn of jenever over de rode wijn vlek te gieten. De witte vloeistof zou de rode kleur neutraliseren. Vind je het zonde om deze alcoholhoudende drank daarvoor in te zetten? Gebruik dan keukenazijn. Altijd nadeppen met een doek met schoon water.

Rode wijn vlek uit kleding verwijderen

Heb je rode wijn op je kleding gemorst? Je kunt het oplossen door hetzelfde te doen als dit meisje heeft gedaan, of door meteen bruisend water over de vlek te gieten. Uiteraard doet de wasmachine daarna ook wonderen. Ook een rode wijn vlek van een onbehandelde houten tafel proberen te verwijderen kan nog een flink karwei zijn. De beste truc hiervoor is door de vlek in te smeren met groene zeep. Even laten intrekken en afnemen met een doek met water. Weg is de vlek.

Bron | InfoNu, Oma Weet Raad

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden