Van COVID-19 tot apenpokken: dit wil je weten over zoönosen Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

WHO: ‘Apenpokkenvirus nu geen noodsituatie van internationaal belang’

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in een verklaring vertelt dat de verspreiding van het apenpokkenvirus op dit moment geen noodsituatie is van internationaal belang. Deze uitspraak is gebaseerd op het advies van een deelcommissie die de verspreiding van het virus heeft onderzocht.

Aantal besmettingen

De deelcommissie laat weten dat er sinds mei 3.040 gevallen uit 47 landen gemeld zijn bij de WHO. De meeste besmettingen vinden plaats in stedelijke gebieden in Europa bij mannen die seks hebben met mannen, aldus de gezondheidsorganisatie. Tot nu toe is één persoon overleden aan het virus.

Over een paar weken wordt de situatie opnieuw bekeken. Als het virus, net zoals bij corona, zich snel verspreidt, zich uitbreidt naar nieuwe groepen, nieuwe landen krijgen te maken met meer besmettingen of als besmette mensen plots zieker worden, dan kan de status verandert worden verhoogd naar ‘noodsituatie van internationaal belang’. Dit is het hoogste alarmniveau dat de WHO kan instellen.

Apenpokken in Nederland

In Nederland zijn op dit moment 211 mensen besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Het aantal besmettingen stijgt de laatste tijd iets sneller, maar dat wil niet per se zeggen dat het virus zich ook sneller verspreidt. De incubatietijd kan 5 tot 21 dagen duren. Mensen die direct contact hebben gehad met een besmette persoon of bij diegene in de buurt zijn geweest, hoeven niet meer drie weken in quarantaine. Dat schreef minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel krijgen zij het ‘strikte advies’ om af te zien van seksueel contact en te zorgen voor een goede hygiëne. Het advies om drie weken in isolatie te gaan bij een besmetting, blijft wel gelden.

Pokkenvaccin

Tot de achttiende eeuw waren pokken een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. In 1796 werd daar een vaccin tegen ontwikkeld, dat in Nederland tot 1974 als algemene zuigelingen vaccinatie werd gebruikt. Nu de apenpokken zich verspreiden rijst ook de vraag: ben je hiertegen beschermd als je vroeger het pokkenvaccin hebt gehad?

Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt het pokkenvaccin naar verwachting bescherming tegen het apenpokkenvirus als je de inenting in je jeugd hebt gekregen.

Een nieuw pokkenvaccin

Inmiddels bestaat het pokkenvaccin dat tot 1974 in Nederland gebruikt werd helemaal niet meer, maar er is wel een nieuw derde generatie pokkenvaccin op de markt dat tegen apenpokken werkt. Dat is het Imvanex-vaccin. Nederland heeft hier in 2019 al 100.000 doses van aangeschaft. Hoewel dit vaccin is goedgekeurd, is er nog wel extra onderzoek nodig naar de veiligheid. Zo is het voor kinderen tot 18 jaar oud bijvoorbeeld nog niet goedgekeurd.

Het Imvanex-vaccin bestaat uit twee prikken in de bovenarm. Tussen de twee prikken moet vier weken tijd zitten. Als je vroeger al een pokkenvaccin hebt gehad, heb je waarschijnlijk alleen één boosterprik nodig. Toch is de bijsluiter hier nog niet duidelijk over.

Bron / NU.nl

Sanne van De WeteringGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden