Vaccineren tegen apenpokkenvirus Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

WHO: Apenpokken internationaal gevaar voor de volksgezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het apenpokkenvirus uitgeroepen tot een internationaal risico voor de volksgezondheid. Die status is het hoogste waarschuwingsniveau. De GGD’s van Amsterdam en Haaglanden beginnen 25 juli als eerste met het vaccineren tegen apenpokken.

Het virus verspreidt zich in Nederland op dit moment vooral onder mannen die wisselende seksuele contacten hebben met mannen.

Uitnodiging vaccinatie

Deze doelgroep loopt ook sneller het risico op een hiv-besmetting en daarom gaan de uitnodigingen voor het halen van een vaccinatie eerst naar mannen die het hiv-PrEP-medicijn gebruiken. Dat is een middel dat een hiv-besmetting kan voorkomen. In de komende maanden komen mensen uit hoogrisicogroepen in ander GGD-regio’s aan de beurt. In totaal komen zo’n 32.000 mensen in aanmerking voor het vaccin.

Besmettingen Nederland

In de hele wereld zijn tot dusver volgens de WHO 14.000 besmettingen vastgesteld bij de huidige uitbraak. Verspreid over 71 verschillende landen, waarvan ruim 700 besmettingen in Nederland. De meeste besmette personen wonen in de regio Noord-Holland en Flevoland (429) en de regio West (102) waar ook Haaglanden onder valt.

Kind en vrouwen ook besmet met het virus

Tot nu toe is er geen enkel besmet persoon in het ziekenhuis opgenomen. Dit schrijft Minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. In de rest van Europa zijn 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis, onder wie een persoon op de IC. Over het algemeen verloopt de ziekte niet ernstig, maar er kan wel sprake zijn van veel pijn en ongemak.

Ondanks het feit dat het virus vooral verspreid wordt onder mannen die wisselende seksuele contacten hebben met mannen, is het virus onlangs ook vastgesteld in Nederland bij een kind van basisschoolleeftijd. Onderzoekers van onder meer Amsterdam UMC hebben seksueel misbruik van dit kind uitgesloten. Hoe het kind dan de infectie heeft opgelopen, blijft onduidelijk. Daarnaast raakten in Nederland ook vijf vrouwen besmet met het virus.

Het apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, is een virusinfectie die voornamelijk in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt een reiziger uit een van deze gebieden naar Europa die de ziekte kan overdragen. Meestal verloopt de ziekte bij mensen mild. Wil je meer weten over dit virus en de symptomen? Eerder schreven we dit artikel over het apenpokkenvirus.

Bron | Linda, NOS

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden