null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Werkt een luchtreiniger echt tegen hooikoorts en vieze geurtjes?

Met een luchtreiniger haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. Dit zou ervoor moeten zorgen dat onder meer hooikoorts en astmatische klachten verminderen binnenshuis. Maar werkt een luchtreiniger echt?

Margriet-redacteur Kirsten en online manager Loesja testten er beide een en zochten voor je uit of ze echt werken.

Wat is een luchtreiniger?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is een luchtreiniger en wat doet het precies? Een luchtreiniger heeft als doel onzuiverheden uit de lucht te verwijderen. Dat kunnen pollen zijn, bacteriën of bijvoorbeeld luchtjes van het koken. De luchtreiniger zuigt lucht aan, haalt de 'vieze' lucht door een filter en blaast weer schone lucht uit. In het filter blijft de 'vieze' lucht hangen. Voor elk doel zijn er verschillende luchtreinigers beschikbaar, en belangrijk bij de keuze voor een specifieke luchtreiniger is dan ook het filter.

Dat de keuze voor een goed filter belangrijk is, beaamt ook Tim Nawrot. Hij is specialist in fijn stof aan de Universiteit Hasselt en is groot voorstander van luchtreinigers, ook al zijn de meningen van experts over dit onderwerp nog verdeeld. Volgens Nawrot is het bewezen dat de apparaten een positief effect kunnen hebben op de luchtkwaliteit, mits het filter goed genoeg is. Volgens de specialist zijn luchtfilters vooral interessant voor mensen die last hebben van hun longen, zoals astmapatiënten.

Luchtkwaliteit in huis

Ook de Amerikaanse overheid stelt dat je met een luchtreiniger de luchtkwaliteit wel degelijk kunt verbeteren. Wel zou het dan vooral gaan om het verwijderen van bijvoorbeeld schadelijke deeltjes, zoals die van tabaksrook, uit de lucht. Of je ook allergische reacties via de lucht kunt voorkomen, daar is de overheid sceptischer over. Volgens de American Lung Association zijn mechanische filters, zoals HEPA-filters, het meest effectief. Deze zouden vooral schadelijk fijnstof uit de lucht filteren.

Verder blijkt er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek te zijn gedaan naar de effectiviteit van luchtreinigers en verschillen veel experts op dit gebied van mening. Wij besloten zelf de proef op de som te nemen.

Online redacteur Kirsten testte de Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Kirsten: "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de luchtkwaliteit in mijn huis nooit eerder écht onder de loep genomen. En dat terwijl ik als freelancer uren thuis doorbreng, al werkend in de woonkamer - en tijdens de lockdowns al helemaal. Als ik de Dyson Purifier Cool Formaldehyde mag testen ben ik dus razend benieuwd of die lucht die ik dagelijks inadem eigenlijk wel zo gezond is. Uiteraard kom je met goed ventileren ook al een heel eind, maar als hooikoortspatiënt ben ik erg benieuwd of deze luchtreiniger iets extra's voor mij kan doen."

"Laten we beginnen bij het design van de Dyson: wát een tof ding. Zoals alle apparaten ven het merk geeft ook deze uitstraling een luxe en futuristisch gevoel. Dat is wel even wat anders dan dat oude brommende vennetje dat ik hiervoor had staan ter verkoeling. Hij is wel wat aan de grote kant - iets meer dan een meter hoog - maar dat geeft niet, des te meer pollen en vieze luchtjes het apparaat kan vangen. Deze Dyson met HEPA-filter belooft niet alleen het detecteren en verwijderen van allergenen in de lucht, maar ook verkoeling. Overigens hoeven deze twee niet per se tegelijk aan te staan, alleen het verwijderen van de pollen kan ook."

'Als een zacht briesje'

"Je kunt het apparaat heel makkelijk met de kleine afstandsbediening of via een app bedienen en hij is ook nog eens lekker stil. Ideaal ook voor de nacht, want met de nachtmodus kun je hem met een gerust hart in je slaapkamer kwijt. Aangezien het de eerste dagen dat ik hem in huis heb lekker warm is, kan ik de verkoelende functie als eerste testen. Het voelt goed; eerder als een zacht briesje dan die wervelwind die soms uit een ventilator komt zetten. Ook merk ik als ik langs het apparaat loop dat de lucht erg fris ruikt, alsof je buitenlucht inademt. Aangezien het ding meestal in mijn grote woonkamer staat is dat niet in de volledige ruimte zo, maar in mijn kleinere slaapkamer merk je dat beter."

"Wat betreft vieze luchtjes doet de machine ook zijn werk. Als ik onverhoopt een stinkwas in mijn woonkamer laat drogen (laat ik deze tips er nog maar eens op naslaan, of nu dan toch echt een nieuwe kopen) wordt de muffe lucht opgefrist door mijn nieuwe apparaat, en ook tijdens het koken slaat de Dyson aan vanwege de lucht die vrijkomt. De luchtreiniger slaat automatisch af als de luchtkwaliteit in huis goed is, maar wat ik minder fijn vind is dat je dan nog wel hoort dat 'ie een soort van aan staat. Op de momenten dat ik graag even in stilte werk zet ik hem dus liever uit."

Lees ook:

6x dus dáárom stinkt het in huis (en zo kom je van die vieze geurtjes af)

"Of het ook echt honderd procent werkt tegen de hooikoorts, durf ik niet te zeggen. Ik merkte wel degelijk dat ik in huis en 's nachts in bed minder last had van niesbuien, maar op het moment dat ik begon te testen begon mijn hooikoortsperiode eigenlijk net weer op z'n einde te lopen. Als ik echter zie wat het apparaat met andere stoffen in huis doet, denk ik dat het zeker kan helpen. Ook ben ik blij met de luchtkwaliteit in huis, want die blijkt gewoon goed. En op de momenten dat dat niet zo is, gaat het apparaat gelukkig zelf aan de slag."

Online manager Loesja testte de Blueair Blue 3210

“Hoewel ik dol op de zomer ben, heb ik toch een haat-liefdeverhouding met dit seizoen. Met name dankzij mijn hooikoorts en mijn extreme allergie voor graspollen. Iedere zomer is het raak: niesaanvallen (mijn record: 41x achter elkaar, m’n wederhelft heeft serieus meegeteld), jeukende rode ogen, een verstopte neus en benauwdheid zorgen er regelmatig voor dat ik naar binnen vlucht. Dus toen we dit artikel gingen maken stak ik zonder aarzelen mijn hand op om een luchtreiniger te testen: wie weet helpt het."

"Ik mag de Blueair Blue 3210 testen, een stijlvol apparaatje uitgevoerd in smaakvolle kleuren. Als de Blue 3210 bezorgd wordt, kijk ik wel even op van de grootte van de doos. Er komt dan ook een groter apparaat uit de doos tevoorschijn dan ik verwachtte (42,5 x 20 cm). De Blue 3210 belooft onder meer geurtjes van het koken en huisdieren te verwijderen en filtert daarnaast onder meer pollen (dat zou fijn zijn!), stof, bacteriën en huidschilfers uit de lucht. Hiervoor maakt het apparaat gebruik van zogenaamde HEPA (high-efficiency particulate air) technologie. HEPA-filters zouden 85 tot 99,9% van alle stofdeeltjes tegengehouden. Eenmaal gevangen in het filter worden 99% van de ‘gevangen’ bacteriën gedood."

'Niet meer sniffend en met volgelopen neus in bed'

"Gezien mijn hooikoorts lijkt het me vooral heel fijn om ‘s nachts niet meer sniffend en met een volgelopen neus in bed te liggen, dus zet ik de Blue 3210 in mijn slaapkamer. Er zit tenslotte een speciale nachtmodus op die bijna geen lawaai zou maken. Overdag zet ik het apparaat vol aan, geen probleem dat ‘ie dan een beetje bromt. Maar de eerste nacht word ik al helemaal gek. Ik ben een lichte slaper en geluiden in de slaapkamer zijn een no go, dus hoe zacht de Blue 3210 ook pruttelt op de nachtstand, dit is geen optie."

Lees ook:

Last van allergieën? Zo creëer je een allergeenvrije slaapkamer

"Daarom verplaats ik het apparaat de volgende dag naar de woonkamer. Want overdag minder irritatie, betekent ook een minder volle neus en dus een betere nachtrust redeneer ik. Overdag stoort het geluid me totaal niet en het valt me op dat het apparaat flink z’n best doet wanneer er iets ‘in de lucht hangt’. Tijdens en na het koken bromt de Blue 3210 er flink op los en ook na het spuiten van haarlak gaat ‘ie aan de slag. Je bedient ‘m middels één grote knop, waarmee je ‘m aan en uit zet en op verschillende standen kunt zetten. Daarnaast zit er een LED-lampje om de knop heen die blauw oplicht als de luchtkwaliteit goed is en rood wordt zodra de luchtkwaliteit slecht is."

Werkt deze luchtreiniger?

"Hoewel ik in eerste instantie sceptisch ben of deze luchtreiniger echt gaat helpen bij mijn hooikoorts, merk ik gedurende de testperiode van twee maanden toch dat ik thuis steeds minder vaak nies. Daarnaast vind ik het een heel prettig idee dat dit apparaat ook direct aan de slag gaat om de fijn stof na het koken uit de lucht te filteren. Want ik ben dol op koken, maar een gezonde luchtkwaliteit krijg je er niet van.”

Bron | RTL Nieuws, Electronica.Infonu, Radio2.be,

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden