Vintage toned image of a senior couple, kissing, looking happy against a vibrant turquoise background. Positive emotion, love, young at heart concepts. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wereld Kusdag: dít is waarom zoenen zo goed is voor je gezondheid

Op 6 juli is het Wereld Kusdag. De dag om eens stil te staan bij de waarde van een goede zoen. Het is niet alleen heel romantisch en een blijk van liefde, maar een zoenen kent ook nog eens de nodige voodelen voor je gezondheid! Daarmee heeft een kus veel meer effect op je dan je zou verwachten.

Was jij je al bewust van deze voordelen van zoenen?

Éen miljard bacteriën

Hoogleraar en microbioloog Remco Kort vertelt aan het AD dat een zoen eigenlijk een soort keuring is. “Een tongzoen is een evaluatie van de mondflora van je partner.” En in de mondflora gebeurt veel. Zo blijkt uit onderzoek dat gepassioneerd zoenen met je partner zorgt voor een overdracht van een miljard(!) bacteriën van de ene mond naar de andere. Maar los van deze bacteriën vind je na een goede zoenpartij in je mond ook 0,7 milligram eiwit, 0,45 milligram zout, 0,7 microgram vet en 0,2 microgram allerhande organische mengsels, zoals stukjes eten.

Gezondheidsvoordelen

Ondanks het feit dat al deze bacteriën en stukjes eten niet heel smakelijk klinken, kent zoenen toch écht voordelen voor je gezondheid. We zetten hieronder een aantal van deze voordelen op een rijtje.

1. Zoenen tegen gaatjes

We produceren dagelijks ongeveer één tot anderhalve liter speeksel. Door te zoenen, maak je extra speeksel aan: vijf minuten zoenen zorgt voor zo’n acht milliliter extra speeksel. En laat het speeksel nou net je tanden en tandvlees gezond houden! Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes. Een aanrader dus!

2. Zoenen en minder snurken

Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat mensen die drie keer per dag acht minuten lang zoenen, 36 procent minder snurkten. Toch zijn Nederlandse experts minder overtuigd van dit resultaat. Tong- en keelspieren oefeningen kunnen snurken inderdaad verminderen, maar voor het nodige effect moet je wel héél vaak en héél lang zoenen. Heb je een snurkende partner? De truc proberen kan natuurlijk geen kwaad!

3. Zoenen tegen een verlaagd stressniveau

Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit Lafayette ontdekte dat koppels na een kwartier zoenen, minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden dan ervoor. Tijdens het zoenen komen daar feel good-stofjes als endorfine en dopamine voor in de plaats. En hoe langer de relatie, hoe groter het effect.

4. Zoenen zorgt voor een strakke huid

Je huid op een natuurlijke manier strak en gezond houden? Zoenen kan de oplossing zijn. Wanneer je zoent, train je zo’n dertig verschillende gezichtsspieren. Een soort gezichtsyoga dus. Het proberen waard!

Kusje erop tegen de pijn

En dan nog een ander voordeel. Waarschijnlijk werd dit vroeger bij jou gedaan door je ouders en doe je dit nu ook bij je kleinkinderen: een kusje op de plek geven waar ze gevallen zijn of pijn hebben. Je kleinkind voelt zich na het kusje in de meeste gevallen een stuk beter. Dit is dan ook niet heel gek, want een kusje van een dierbare op een pijnlijke plek heeft een positief effect!

Als je valt of pijn hebt, wrijf je over de zere plek. Dat doe je niet voor niets. Je voelt pijn namelijk minder als je op hetzelfde moment een ander gevoel ervaart. Pijnprikkels lopen via een andere baan dan de prikkels voor het fijnere tastgevoel. Daarbij zijn de tastzenuwen ook sneller.

Ook speelt het zogenoemde placebo-effect mee: als een kind een paar keer ervaart dat een kus pijnstillend werkt, dan gaat het verwachten en geloven dat een kus pijnstillend werkt. Voor een optimaal effect moet de kus van een dierbare zijn: vader, moeder, opa of oma.

Bron | AD, Gezondnu

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden