Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Rood, wit of rosé: van welke wijnsoort krijgt je ergste kater?

rood-wit-of-rose-van-welke-wijnsoort-krijg-je-de-ergste-kater.jpg

Heb jij ook altijd het gevoel dat je bij de ene wijnsoort een ergere kater hebt dan bij de andere? Dit zit niet tussen je oren: de kleur van wijn blijkt namelijk een belangrijke rol te spelen in hoeverre je de volgende dag last krijgt van een kater. Maar van welke wijnsoort krijg je nu de ergste kater?

Wij leggen het je hier uit.

Speciaal stofje

In hoeverre je de volgende dag last hebt van een kater, ligt volgens professor Steve Allsop van het National Drug Research Institute, aan de ‘congeners’ in de wijn. Deze zorgen namelijk voor de kleur en de smaak van de wijn. Hoe meer er van deze stof is toegevoegd aan de wijn, hoe meer je naderhand last zal hebben van een kater.

Lees ook: Déze voedingsmiddelen helpen echt tegen een kater

Déze wijn zorgt voor de ergste kater

Dit betekent dus ook dat hoe donkerder je wijn is, hoe groter de kater. Van rode wijn zal je dus eerder een ergere kater krijgen dan van bijvoorbeeld witte wijn of rosé. Als je dus geen zin hebt in een kater de volgende dag, dan kun je het beste voor een wijn met een lichte kleur gaan. Dit betekent overigens niet dat je van kleurloze drankjes zoals een gin & tonic eindeloos kunt drinken. De mate van een kater is namelijk ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soorten alcohol die met elkaar gecombineerd zijn, de snelheid waarmee je drinkt én je persoonlijke stofwisseling. Drink dus altijd met mate.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | ABC Life
Beeld | iStock

Ook interessant