Heb
jij ook altijd het gevoel dat je bij de ene wijnsoort een ergere kater hebt dan
bij de andere? Dit zit niet tussen je oren: de kleur van wijn blijkt namelijk
een belangrijke rol te spelen in hoeverre je de volgende dag last krijgt van
een kater. Maar van welke wijnsoort krijg je nu de ergste kater?
Wij leggen het je hier uit.
Speciaal stofje
In hoeverre je de volgende dag last hebt van een kater, ligt volgens professor Steve Allsop van het National Drug Research Institute, aan de ‘congeners’ in de wijn. Deze zorgen namelijk voor de kleur en de smaak van de wijn. Hoe meer er van deze stof is toegevoegd aan de wijn, hoe meer je naderhand last zal hebben van een kater.
Dit betekent dus ook dat hoe donkerder je wijn is, hoe groter de kater. Van rode wijn zal je dus eerder een ergere kater krijgen dan van bijvoorbeeld witte wijn of rosé. Als je dus geen zin hebt in een kater de volgende dag, dan kun je het beste voor een wijn met een lichte kleur gaan. Dit betekent overigens niet dat je van kleurloze drankjes zoals een gin & tonic eindeloos kunt drinken. De mate van een kater is namelijk ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soorten alcohol die met elkaar gecombineerd zijn, de snelheid waarmee je drinkt én je persoonlijke stofwisseling. Drink dus altijd met mate.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in
je mailbox? Schrijf
je in via margriet.nl/nieuwsbrief.