Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Deze fietsverlichting kun je het best gebruiken (en déze vooral niet)

deze-fietsverlichting-kun-je-het-beste-voeren-en-deze-vooral-niet.jpg

De donkere dagen zijn weer aangebroken, dus is de kans groot dat je weer regelmatig in het donker op de fiets zit. En daar hoort natuurlijk goede fietsverlichting bij. Maar kun je eigenlijk zomaar alle soorten, maten en kleuren lampjes gebruiken op de fiets?

We zochten het voor je uit.

Licht op je fiets belangrijk

Of je nu ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat de fiets pakt: goede fietsverlichting is essentieel voor zowel jezelf als andere weggebruikers. Met goede verlichting kun je zelf de fietspaden beter zien als deze wat minder goed verlicht zijn, maar belangrijker is nog dat tegenliggers en andere automobilisten je op tijd zien aankomen. Zo loop je dus een stuk minder gevaar tijdens je gezonde fietstochtje. En ook mooi meegenomen: je krijgt geen bekeuring als je goede verlichting hebt. Maar welk fietslicht kun je het beste gebruiken?

Welke fietsverlichting?

Op een nieuwe fiets zitten vaak uitstekende lichten; als trotse eigenaar kun je daar dan ook direct op wegfietsen. Maar waar je vroeger jarenlang kon genieten van de dynamo die je fiets van licht voorzag, is het nu na een tijdje waarschijnlijk nodig om de batterijen te vervangen. En dat is iets wat we nog weleens kunnen vergeten. Slim dus om altijd een nieuw setje batterijen in huis te hebben.

Maar na een tijdje kan het zo zijn dat je fietsverlichting helemaal aan vernieuwing nodig is, en dán moet je echt oppassen. Er zijn namelijk nogal wat regels waaraan die lampjes moeten voldoen. Zoek je nieuw licht voor voorop je fiets? Zorg dan dat je gaat voor licht met een witte of gele kleur. En qua achterlicht moet je altijd gaan voor een rode lamp. Zorg ervoor dat je fietsverlichting goed brandt, niet te zwak is, vooral niet knippert en dat het recht vooruit schijnt.

Lees ook:
Zorgelijk: steeds meer fietsende ouderen komen om in het verkeer

Welke fietsverlichting mag niet?

Het komt regelmatig voor dat de politie controleert op je fietsverlichting, helemaal nu we vaker in het donker fietsen. Het is misschien verleidelijk om voor op de fiets rood licht te voeren, of achterop een wit lampje te gebruiken. Vooral als je niets anders in huis hebt is dit een keuze die je snel zult maken, maar helaas is dit niet toegestaan. Ook die kleine fietslampjes die je aan je fiets kunt hangen, zijn helemaal niet zo geschikt als goede verlichting. Die lichtjes bengelen vaak aan je stuur of onder je zadel, bewegen en zijn daardoor slecht zichtbaar. Dát kan juist gevaarlijke situaties opleveren, in plaats van ze voorkomen. Knipperend licht is ook iets wat door de politie eigenlijk niet geaccepteerd wordt.

Naast de gewone verlichting is het natuurlijk supergezellig om lichtjes in je fietsband te wikkelen, maar ook dit is helaas niet toegestaan op de openbare weg. Het ziet er leuk uit, maar kan voor automobilisten juist verwarrend zijn. Ook in combinatie met wit licht voor en rood licht achter, worden deze lichtsnoeren sterk afgeraden.

Veiligheid

Kortom: denk er dus aan dat je rond schemertijd en in het donker altijd je fietsverlichting aan zet, voor je eigen veiligheid én die van andere weggebruikers. En zorg dat je de juiste soort lampjes op de goede manier op je fiets monteert, want zo ben je écht het veiligst op de weg.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid KASSA
Beeld | iStock

Margriet 47 ligt nu in de winkel!Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

M47

Ook interessant