Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Welke aardappel is nu het lekkerst voor in een stamppot?

stamppot.jpg

Nu de dagen korter en kouder worden, is niets zo lekker als een oer-Hollandse stamppot! Maar welke aardappel is daar nu het lekkerst voor? En hoe krijg je de perfecte puree?

Chef-kok en stamppotexpert Werner Drent deelt zijn beste tips op het gebied van stamppot met Nu.nl.

Lekkerste aardappelen

Of je nu gaat voor zuurkool met spek, boerenkool met worst of andijviestamppot, ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen en dat is dat ze worden bereid met aardappel. Voor de lekkerste stamppot kun je volgens Drent het beste kruimige aardappelen gebruiken. “Deze aardappelen vallen snel uit elkaar tijdens het koken en zijn daarom heel geschikt voor stamppotgerechten,” aldus Drent. Vooral de volgende piepers zijn volgens hem érg lekker in een stamppot:

  • Malta/alpha
  • Doré
  • Eigenheimer
  • Bintje

Welke bij wat?

Volgens Drent kan in principe iedere kruimige aardappel met iedere stamppotgroente gecombineerd worden. “Afhankelijk van de soort groente in combinatie met een aardappel moet je soms wel meer vocht toevoegen”, legt Drent uit. “Een stamppot met knolselderij of bloemkool bijvoorbeeld heeft meer vocht nodig dan een stamppot met bladgroentes zoals andijvie.”

Lees ook: word je nu wel of niet dik van aardappelen?

Tips voor perfecte puree

Voor de lekkerste puree kun je de aardappels het beste in zo min mogelijk water koken. Ze hoeven maar half onder water te staan, maar kook dan wel met de deksel op de pan. Pureer de aardappels vervolgens met een roerzeef of pureeknijper of gebruik eventueel een bolzeef en druk de aardappels er met een pollepel doorheen. Zo krijgt je puree een mooie en fijne structuur! Omdat ‘hoe heter, hoe beter’ zeker geldt voor puree, kun je de melk het beste koken met de boter voor je die erbij doet. Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, AD
Beeld | iStock

Ook interessant