null Beeld

Welk ongedierte zie je vooral in de herfst? En wat doe je er aan?

Waar

we in de zomer vooral last hebben van wespen, fruitvliegjes en mieren, komt er

in de herfst weer heel ander ongedierte om de hoek kijken. Maar welke soorten

ongedierte komen er in de herfst het meeste voor? En hoe kun je ze bestrijden?

Wij leggen het je hier uit.

Spinnen

Mensen die bang zijn voor spinnen, hebben het in de herfst niet makkelijk: in deze periode worden mannetjesspinnen volwassen en gaan ze binnenhuis op zoek naar een partner om zich te kunnen voortplanten. Kijk dus niet gek op als je de komende tijd ineens héél veel spinnen ziet. Maar wat kun je er nu aan doen? Het belangrijkste is dat je je huis goed schoon houdt en gaatjes dicht maakt. Zo kunnen spinnen zich niet in een hoekje nestelen of via kleine gaten je huis binnendringen. Daarnaast hebben spinnen een hekel aan de geur van citroen en pepermunt, dus door wat pepermuntolie of citroensap in de hoeken en gaten van je huis te sprayen, kun je aardig wat spinnen uit je buurt houden.

Lees ook: Ongedierte in je tapijt? Zo kom je er van af

Kakkerlakken

Als er één insect is dat je absoluut niet in je huis

wil hebben, dan is het wel de kakkerlak. Helaas heeft dit beestje een hekel aan

kou, waardoor ze in de herfst naar huizen en gebouwen trekken. Omdat bij

kakkerlakken voorkomen zéker beter is dan genezen, is het belangrijk om wat

maatregelen te nemen. Dicht kieren en spleten en maak ventilatieopeningen met

een rooster of nylonkous ontoegankelijk voor de kruipende insecten. Zorg er

daarnaast voor dat je huis – en dan met name je keuken – schoon én droog is.

Vergeet ook niet om dagelijks etensresten te verwijderen: kakkerlakken kunnen

namelijk wekenlang leven op een beetje vet. Heb je al een kakkerlak

gesignaleerd? Ga dan over op extra schoonmaakmaatregelen: verwijder vlekken en

kruimels consequent en leg geen vochtige vaat- of theedoeken neer en sluit

etenswaren goed af. Zorg er ook voor dat er zo weinig mogelijke vochtige

ruimtes in je huis zijn.

Bedwantsen

Hoewel bedwantsen het hele jaar door aanwezig kan zijn in je huis, is er in de herfst vaak een piek te zien. Omdat bedwantsen vaak vanaf vakantiebestemmingen meereizen, is het belangrijk om bij thuiskomst alles op minimaal 60 graden te wassen en vervolgens ook nog in de droger te doen. Andere spullen zoals boeken en souvenirs kun je het beste een week in de vriezer doen. Randen en naden van koffers en tassen kun je het best even goed schrobben met heet water, of gebruik een stoomreiniger. Kleinere tassen kunnen ook een weekje in de vriezer. Heb je na al deze voorzorgsmaatregelen alsnog een bedwants gespot? Dan is het verstandig om een professioneel dierplaagbestrijdingsbedrijf in te schakelen. Het heeft geen zin om zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. De bedwants kan namelijk ongevoelig zijn of worden voor die middelen.

Muizen

Een ongediertesoort dat zich helaas ook vaker laat zien met koud weer, is de muis. In de zomer is het voor muizen warm genoeg om buiten te blijven, maar zodra de herfst z’n intocht maakt zetten ze hun zoektocht naar eten in huizen voort. Om een muizenplaag te voorkomen is het belangrijk om alle gaatjes en kieren in je huis dicht te maken. Zorg er daarnaast voor dat je huis netjes en schoon is en dat er nooit etensresten blijven liggen. Mocht je nu toch nog een muis spotten, dan kun je het beste een muizenval zetten en de muis lokken met granen, zaden of fruit. Daarnaast zijn muizen ook gek op ontbijtgranen, koekjes en chocolade of pindakaas. Dat muizen van kaas houden is een fabeltje, dus het heeft geen zin om een blokje kaas bij de muizenval neer te leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Living Tomorrow , Milieucentraal

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden