Weinig geprikt door muggen deze zomer? Dít kan de reden zijn Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Weinig geprikt door muggen deze zomer? Dít kan de reden zijn

Ben jij meestal degene die helemaal lek gestoken wordt door de muggen, maar lijkt dit deze zomer bijzonder mee te vallen? Dat kan kloppen, want de muggen laten zich dit jaar minder vaak zien dan andere jaren. De reden heeft dan ook alles te maken met het weer van de afgelopen tijd.

Een zomer zonder gezoem en jeukende bultjes: heerlijk!

Huissteekmug

Arjan Stroo, entomoloog bij de NVWA vertelt aan het AD dat het een kalm jaar is voor de huissteekmug. Dit is dan ook de mug waar we normaal gesproken het meeste last van hebben. “We monitoren de beestjes en zien dat er een duidelijke daling is in het aantal muggen,” legt hij uit.

De reden heeft alles te maken met het weer van het afgelopen jaar. Muggen leggen eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen. Een vochtige broedplaats is dus enorm belangrijk om een larve tot een volwassen mug te laten ontwikkelen.

Uitgedroogde larven

Een vochtige plaats is iets wat het afgelopen jaar bijna niet mogelijk was in Nederland, omdat het juist heel droog was. Door het droge voorjaar en het aanhoudende watertekort zijn de larven ook uitgedroogd. “Hierdoor konden ze niet uitgroeien tot volwassen muggen. Natuurlijk zijn er wel een aantal regenbuien geweest, maar als het harder droogt dan het regent kunnen de muggen zich alsnog niet ontwikkelen,” vertelt hij.

Piek van muggenseizoen

De piek van het muggenseizoen is vaak aan het eind van juni, dus die periode is verstreken. Toch kun je volgens Stroo niet met 100 procent zekerheid zeggen dat er geen piek meer komt. “Dat is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden, maar vooralsnog lijkt het er op dat de piek dit jaar uitblijft.”

Geen muggen, wel wespen

Deze zomer zul je dus waarschijnlijk minder last meer hebben van gezoem rondom je oor of jeukende bultjes waar je maar aan blijft krabben. Maar.. helaas hebben we door het warme en droge voorjaar wel te maken met andere steekbeesten, namelijk: wespen.

Wespen ontwikkelen zich namelijk in nesten en overleven juist door het warme en droge weer. De droogte van afgelopen tijd is dus ideaal geweest voor de wespen. Grote kans dat je er dit jaar meer ziet dan normaal. Bioloog Arnold van Vliet raadt aan om rustig te blijven wanneer je wordt belaagd door wespen en vooral niet in paniek te raken. “Veel mensen schieten in een angstreflex wanneer ze wespen zien. ‘Die moet dood’ is dan de eerste gedachte.” Toch kun je dit beter niet doen. “Een wesp is er niet op gericht je te steken,” aldus van Vliet.

Bron | AD

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden