Photo taken in Bucharest, Romania Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Weersvoorspellingen: vijf procent kans op een witte kerst dit jaar

Na een hittegolf deze zomer is het nog steeds regelmatig zonnig met zachte temperaturen. Er staat ook een warme herfstvakantie voor de deur met temperaturen van boven de twintig graden. Maar wat betekent dat voor de rest van het jaar?

Volgende week begint de herfstvakantie in het noorden van Nederland en zeker in het begin van de week wordt het echt warm voor de tijd van het jaar. Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weeronline, geeft aan dat het wel vaker voorkomt. “In de herfstvakantie van 2018 was het nog warmer, maar toen begon de herfstvakantie een week eerder dan nu. Het zou zomaar eens een warmterecord kunnen worden.”

Warmterecords

Vanwege de opwarming van de aarde worden alle maanden iets warmer, dus ook in de herfst- en wintermaanden kun je warmere dagen verwachten. “Zeker in de winter valt het meer op. Winters zijn zachter geworden, maar het kan natuurlijk het ene jaar kouder zijn dan het andere. Het weer varieert sterker dan klimaatveranderingen. De warme momenten worden warmer en de koude momenten worden ook warmer,” aldus Willemsen.

Dit jaar hadden we ook kouderecords. Met een maximumtemperatuur van slechts 13,3 graden was het de koudste 18 september ooit gemeten. “Dat was een zondag waarop het de hele dag regende.” Het oude record stond op 13,5 graden in 1962. Daarvoor kwam het laatste kouderecord uit oktober 2019.

Strenge winter

Of we een strenge winter krijgen is lastig te zeggen. “Daar zijn wel modellen voor, maar de betrouwbaarheid daarvan is vrij laag. Je kijkt dan naar een groot gebied, bijvoorbeeld heel Europa, en niet naar Nederland specifiek. Die modellen geven wel signalen dat de winter zachter zal zijn dan normaal, wat natuurlijk extra interessant is met de hoge energieprijzen, maar hoe dat precies gaat uitpakken is niet bekend. In Nederland vinden we het al een hele strenge winter als het drie weken heel koud is. Maar twee jaar geleden konden we schaatsen, was er sneeuw en was er officieel alsnog sprake van een zachte winter.”

Witte kerst

Er is altijd kans op witte kerst. In Nederland is die kans nog steeds ongeveer vijf procent. Dus eens in de twintig jaar. Dat geldt voor De Bilt, maar voor de Achterhoek en Zuid-Limburg is die kans altijd iets groter en aan zee is juist weer kleiner. Een witte kerst betekent wel dat er op beide kerstdagen een sneeuwdek ligt. De kans op sneeuwval is wel groter dan vijf procent, maar als het ergens tijdens die 48 uur dat het kerst is heel even sneeuwt en wit is, mogen we dat nog geen witte kerst noemen.

Sanne van der LindenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden