Illustratie van man en vrouw in de winter Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Weersvoorspelling: dit is de kans op een koude winter

Deze herfst wordt warmterecord na warmterecord verbroken. Over de temperatuur die we komende winter kunnen verwachten wordt al druk gespeculeerd. Wordt het een koude of toch zachte winter? Met de hoge gasprijzen is het antwoord op deze vraag dit jaar extra belangrijk.

‘Normale’ winter

De normale wintertemperatuur is tegenwoordig 3,9 graden in De Bilt, waar het KNMI zit. Die temperatuur is gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar over de maanden december, januari en februari en het gemiddelde van de dag- en nachttemperatuur. ’s Nachts is het in de winter gemiddeld 0 tot 2 graden en overdag 5 tot 7 graden. In het noorden van het land ligt die gemiddelde wintertemperatuur op 3,1 graden en in het zuiden weer een stuk hoger met 4,8 graden.

Door de opwarming van de aarde worden de winters steeds warmer. Voordat de klimaatverandering echt doorzette was het ’s winters 1,5 graad kouder dan nu. Zo was er tussen 1931 en 1960 een gemiddelde wintertemperatuur van 2,3 graden. Door de klimaatverandering is er een steeds grotere kans op een zachte winter en wordt de kans op een strenge winter steeds kleiner. De laatste ‘koude’ winter hadden we in 2013. Toen was de gemiddelde wintertemperatuur 2,9 graden terwijl 3,4 graden destijds een normale winter was. Als je nu kijkt naar die winter zullen we dat heel koud vinden, maar vergeleken met vorige eeuw was dat absoluut geen strenge winter.

Strenge winter onmogelijk

Voor de winter van 2022 op 2023 laten veel weerkaarten een signaal zien met hogedrukinvloeden. Als dit klopt, wat niet zeker is omdat computerberekeningen voor een heel seizoen nog niet volledig betrouwbaar zijn, betekent het dat er een drogere winter aankomt dan normaal. De temperatuur die daarbij komt kijken, hangt af van de windrichting en de ligging van de hogedrukgebieden. Het lijkt er nu op dat sommige hogedrukgebieden boven Scandinavië liggen. Als er dan een oosten- tot noordoostenwind optreedt, levert dat, ten opzichte van wat we gewend zijn, een koude winter op. Het einde van de winter wordt waarschijnlijk zacht, nat en windrijk, omdat de wind waarschijnlijk wisselvallig weer meebrengt vanaf de zachte Atlantische Oceaan.

Wetenschappers van aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie verwachten een zachte winter. In hun laatste voorspelling, die ze op zondag 13 november deden, meldden ze dat de kustgebieden langs de Oostzee, de Middellandse Zee en de Noordzee vrijwel zeker te maken zullen krijgen met temperaturen die hoger liggen dan de historische gemiddelden. De zekerheid van warmer weer is de afgelopen maand toegenomen. Er is volgens de wetenschappers een kans van 50 tot 60 procent dat de temperaturen in een groot deel van het Verenigd Koninkrijk en Midden- en Zuid-Europa ver boven de historische normen zullen liggen.

Meer zachte winters

Aan de andere kant hebben we de afgelopen 22 jaar maar zes winters gehad die kouder waren dan normaal. Dat houdt in dat er zeventien winters zijn geweest die zachter en warmer waren dan gebruikelijk. Op basis van de opwarming van de aarde en de voorgaande winters is de kans zo’n 75 procent dat we weer een zachte winter tegemoet gaan. Dat wil niet zeggen dat er geen extra koude dagen tussen zullen zitten of dat de kans op een koude winter helemaal is verdwenen, maar strenge winters zoals die we de vorige eeuw hadden zijn bijna onmogelijk geworden.

Bron | Weeronline, ANP

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden