null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Wéér een nieuw social media-platform: dit wil je weten over Clubhouse

Heb je Instagram en TikTok net onder de knie, ontstaat er wéér een nieuwe populaire app: Clubhouse. En daar blijkt het vooral te draaien om gesproken woord, iets heel anders dan foto’s of tekstjes dus. Wat is Clubhouse precies?

We leggen het uit, zodat ook jij mee kunt

praten aan de keukentafel.

Wat is Clubhouse?

Inmiddels weten we dat we op Instagram terecht kunnen voor foto’s en je op TikTok video’s kunt plaatsen, maar Clubhouse pakt het net iets anders aan. In deze app – die nu alleen voor iPhone beschikbaar is - staat gesproken woord namelijk centraal. In de app kunnen de gebruikers ‘kamers’ aanmaken, die gaan over een bepaald onderwerp. Vervolgens kunnen andere Clubhouse-gebruikers die kamer bezoeken, en een audiogesprek voeren over dat onderwerp. Ook kun je gewoon meeluisteren met een discussie, als je interesse hebt in een topic. Dat Clubhouse juist nu – tijdens de lockdown - zo populair wordt, is misschien niet voor niets. Het lijkt een goede en coronaproof vervanger te zijn voor de gesprekken die we anders hebben tijdens een avondje in de kroeg, of op een congres.

Populair onder celebrities

Officieel bestaat de app nu ongeveer een jaar, maar in de laatste paar weken is het enorm in populariteit gestegen. En dat is goed nieuws, want daardoor is er steeds meer interessants te vinden. Clubhouse heeft inmiddels zo’n twee miljoen actieve gebruikers wereldwijd en dat aantal stijgt snel. Ook bekende mensen zijn er weg van: Oprah Winfrey heeft haar eerste talk bijvoorbeeld al gegeven, en ook Nederlandse sterren melden zich steeds vaker aan. Ook politici als Jesse Klaver en Sigrid Kaag plannen al vragenuurtjes op Clubhouse. Maar er zijn ook heel andere dingen te vinden: zo kon je laatst zelfs live meeluisteren bij een bevalling!

Hoe maak je een account aan op Clubhouse?

Enthousiast geworden en wil je direct een account aanmaken? Dan moet je misschien toch even geduld hebben. Waar je op de meeste populaire social mediaplatforms heel gemakkelijk een account aanmaakt, is dat bij Clubhouse net wat anders. Voor deze app heb je namelijk een speciale invite nodig, een uitnodiging van één van je vrienden die de app al gebruikt. Die waren een paar weken geleden nog heel exclusief, maar als je nu rondvraagt heeft vast één van je vrienden er wel eentje voor je. Of je zoekt even op LinkedIn of Twitter, want daar worden ze vaak aangeboden. Daarnaast heb je ook een iPhone nodig, want tot nu toe werkt de app alleen voor Apple-gebruikers.

Een account, en dan?

Als je een invite gekregen hebt en een account aangemaakt hebt, kun je de app dus gaan gebruiken. In het begin kan dat best even wennen zijn: Clubhouse ziet er heel anders uit dan andere apps. Het is slim om te beginnen met het aangeven van jouw interesses, zodat de app weet in welke ‘kamers’ jij mogelijk geïnteresseerd zou zijn. Spreekt iets je aan? Dan kun je de kamer virtueel binnengaan. Je kunt meeluisteren in ‘kamers’ die door anderen aangemaakt zijn, maar ook meteen beginnen met meepraten. Sommige kamers zijn voor iedereen beschikbaar, terwijl anderen alleen voor bekenden te bezoeken zijn. Misschien denk je nu dat dat één grote chaos wordt en helemaal uit de hand loopt, maar dit soort discussies zijn gelukkig goed geregeld.

Digitaal je hand opsteken

Eén iemand organiseert de kamer en mag mensen het woord geven. Wil je wat zeggen, dan steek je digitaal je hand op en wacht je netjes op je beurt. Alles is live, dus het is wel fijn dat het op die manier allemaal soepel verloopt. De gesprekken in Clubhouse worden niet opgenomen door de app en verdwijnen in principe dus wanneer het gesprek voorbij is. Maar daar kun je niet écht op rekenen, want er zijn natuurlijk heel wat andere programma’s om audio op te nemen.

Nog wat meer uitleg over Clubhouse? In de onderstaande video wordt het nog eens duidelijk uitgelegd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Esquire

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden