Voedselpakket Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Week van de Voedselbank: alles wat je wilt weten om gebruik te maken van de voedselbank

Het aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbank neemt steeds sneller toe, maar wanneer heb je eigenlijk recht op een voedselpakket? We zochten het voor je uit.

Wanneer kom je in aanmerking voor een voedselpakket?

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. De voedselbank telt je inkomsten op en trekt alle vasten lasten daarvan af. Het bedrag dat overblijft wordt normaal uitgegeven aan boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’? Dán kom je in aanmerking voor hulp.

Wat is het normbedrag van de voedselbank?

Het normbedrag is per situatie verschillend. Als je alleenstaand bent zonder kinderen, en minder dan € 300,- per maand overhoudt voor kleding en eten, dan kom je in aanmerking. Voor ieder bijkomend gezinslid wordt er € 110,- bij opgeteld. Voor een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen is het normbedrag dus € 630,- per maand.

Kun je een hele week van een pakket leven?

Het voedselpakket is een aanvulling op je eigen boodschappen en bestaat elke week uit andere producten. De voedselbank probeert per week vijfentwintig gezonde producten uit te delen.

Hoe lang kun je een voedselpakket krijgen?

In Nederland kun je maximaal drie jaar lang klant zijn bij de voedselbank. Tijdens die periode vinden er regelmatig herbeoordelingen plaats om te kijken of je nog recht hebt op voedselpakketten. Na die drie jaar is het aan de individuele voedselbank om te beoordelen hoe ze omgaan met mensen die nog steeds aan de criteria voldoen.

Om iedereen die dat nodig heeft te kunnen blijven helpen kan de steun van de voedselbank niet oneindig zijn, vandaar het termijn van drie jaar. Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken waardoor mensen onvoldoende geld overhouden om zichzelf te kunnen voorzien in bepaalde levensbehoefte. De drie jaar is gebaseerd op het termijn waarbinnen ook schuldsanering opereert en waarbinnen er wordt verwacht dat obstakels overwonnen zijn.

Hoe lang zijn mensen gemiddeld klant bij de voedselbank?

Ook dit verschilt per situatie. Ruim 57 procent van alle klanten is binnen een jaar weg bij de voedselbank, waarvan zelfs 22 procent binnen drie maanden weer in staat is om zelf voedsel te kopen. Helaas is 12 procent na die drie jaar nog steeds afhankelijk van de voedselpakketten.

Bron | Voedselbanken Nederland

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden