In deze aflevering wordt Sjaak onder handen genomen met een tondeuse en wordt Ine geconfronteerd met 'de rijken'. Oh, en het bier is op. Beeld Jurgen van den Berg - Omroep Max
Beeld Jurgen van den Berg - Omroep Max

PREMIUM

‘We zijn er Bijna!’: Patsen met geld en het bier is op

Elke dinsdag kunnen we weer mee op avontuur met het tv-programma We zijn er Bijna!. We volgen vierentwintig gepensioneerde koppels tijdens een groepsreis met hun caravan of camper door het Spaanse binnenland. Ze kennen elkaar niet, maar delen wel een gezamenlijke liefde: volop vakantie vieren. Heb je een aflevering gemist of ben je benieuwd naar de hoogtepunten? We doen verslag van de Spaanse avonturen.

Kapsalon Thea

De Spaanse zon is nauwelijks op of een paar vroege vogels zijn al uit de veren. Er schijnt een voorzichtig ochtendzonnetje over de caravans. Hier en daar worden campingstoelen uitgeklapt en tondeuses tevoorschijn gehaald. “Knipperdeknip,” zegt Sjaak. Zo kunnen we weer fris gekapt de dag starten, moet hij gedacht hebben. Thea neemt hem onder handen. Liefdevol begint ze met de tondeuse over het bijna kale hoofd van Sjaak heen en weer te strijken. Korte grijze haren vliegen in de rondte. “Daarmee besparen we elke drie weken toch 25 euro,” zegt Sjaak stralend. “Dat doen we in een potje en daarvan gaan we op reis. Zo komt Jan Splinter door de winter, haha.”

Sjaak en Thea zijn allebei erg tevreden met het eindresultaat. “Issie nie knap geworre?” zegt Thea met een gulle lach op haar gezicht. “Da bedoel ik, wat een verzorgd menneke nou.”

Post sturen

Een paar uur later doet ook de rest van de camping z’n ogen open. Rini begint enthousiast met het schrijven van een ansichtkaart naar huis. Vroeger schreef ze die altijd aan haar moeder, nu aan haar (klein)kinderen. “In deze digitale tijd is het leuk als je als kind ook nog eens échte post krijgt.”

Andere vakantielezers houden zich liever bezig met boeken lezen dan schrijven. Eindelijk is er weer eens de tijd om uitgebreid een boek van kaft tot kaft te begroeten. Cilia heeft voor het gemak een e-reader bij zich. “Zo heb ik altijd mijn eigen bibliotheekje bij me. Dat is zo makkelijk tegenwoordig. Dan hoeft er niet meer zo’n zware stapel boeken mee op vakantie.”

Een paar deuren verder zit Gerard voor de caravan in een zwarte klapstoel. Hij houdt er niet zo van, lezen. “Nee, daar heb ik echt geen geduld voor. Ik ben geen lezer en geen puzzelaar. Niks. Nada.” Zijn vrouw Ien houdt er wel van, maar heeft zich erbij neergelegd: “Eigenlijk lees ik nooit, want dat vind ik vervelend voor Gerard. Ik kan me helemaal verdiepen in een boek en dan hoor en zie ik helemaal niks meer.”

Aankomst op Marbella

De volgende bestemming van de reis is Marbella. Reisleider Ger stuurt iedereen aan bij het uitstallen van de caravans en campers. “Over een kwartier zitten ze hier allemaal aan de eerste borrel en is iedereen gelukkig.” We begonnen ons al af te vragen waarom er al vijf minuten lang geen glas wijn in beeld te zien was...

Ook Ton is in dubio over de borrel-situatie. “Het is lachen, want we hebben hier op de nieuwe camping een schitterend plekje onder een kurkboom met 600.000 mieren. Maar een van de állerergste dingen is: m’n bier is op.”

Patsen met geld

In de jachthaven van Marbella hebben Gerard en Ine meer geluk: er staat een ijskoud pilsje voor hun neus. Ze kijken uit op de indrukwekkende haven. Een luxe jacht laten aanmeren kost hier 4.000 euro per dag. “Hier wonen de rijken,” zegt Ine terwijl ze de imposante boten bekijkt. “Maar ik ben ook rijk,” zegt Gerard. “Mijn gezondheid is goed, dus houd het daar maar op. Toch?” Als jij het zegt Gerard!

Ine vindt de verschillen tussen ‘de rijken’ en de rest duidelijk zichtbaar. “Daarachter zit het grote geld. Een paar honderd meter verder zit Jan met de pet. Maar ze zwemmen in hetzelfde water, hoor! De rijken willen hier laten merken dat ze veel geld hebben, alsof ze boven je staan. Maar het is hier niet zouter dan daar.” En zo is het maar net.

Saskia WinkensJurgen van den Berg - Omroep Max

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden