Thea en Sjaak kunnen niet wachten om een fles wijn te ontkurken. “Haha, ja zo werkt dat bij ons: zonder wijn alleen maar chagrijn!”
 Beeld Jurgen van den Berg - Omroep Max
Beeld Jurgen van den Berg - Omroep Max

‘We zijn er Bijna!’: geen maaltijd zonder wijn en reisleider Ger begint al met twijfels

Elke dinsdag kunnen we weer mee op avontuur met We zijn er Bijna! We volgen vierentwintig gepensioneerde koppels tijdens een groepsreis met hun caravan of camper door het Spaanse binnenland. Ze kennen elkaar niet, maar delen wel een gezamenlijke liefde: volop vakantie vieren. Heb je een aflevering gemist of ben je benieuwd naar de hoogtepunten? We doen verslag van hun Spaanse avonturen.

Aankomst op de camping: meteen al twijfels bij reisleider Ger

Langzaam komen de eerste caravans en campers binnen getuft op een camping in San Vicente de la Barquera. Het avontuur kan nu écht beginnen.

Reisleiders Ger en Evelyne zijn ook al present. Ger is een nuchter type en Evelyne een dame om door een ringetje te halen. Netjes gekapt haar, gestifte lippen en rood gelakte nagels. En de Spaanse taal? Die spreekt ze vloeiend. Ger krabt zich nog eens achter de oren als hij alle vakantiegangers van dichtbij ziet en denkt aan de pittige tocht die ze zullen afleggen. “Ik heb twijfels over de fysieke gezondheid van deze mensen. Ik weet niet of ze deze reis vol zullen houden.” Oei, dat belooft nog een pittige tocht te worden.

Zonder wijn alleen maar chagrijn

Thea en Sjaak zijn een van de stellen die meedoen aan deze groepsreis. Twee enthousiaste Brabanders die druk in de weer zijn om hun caravan vooruit te duwen. Ze kunnen niet wachten om in een stoel neer te ploffen en een fles wijn te ontkurken. “Haha, ja zo werkt dat bij ons,” zegt Sjaak. “Zonder wijn alleen maar chagrijn!”

En wijn, dat is een belangrijk thema deze reis. Ook reisleider Evelyne kijkt graag ietwat diep in het glaasje. Op de vroege middag, tijdens de lunch, verschijnt er niet alleen een ‘stinkkaasje’ op tafel, maar ook grote glazen rosé. Ger nipt ook tevreden aan een glaasje. “Geen maaltijd zonder wijn,” zegt Ger. “Altijd en eeuwig,” vult Evelyne aan. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ga lunchen met een glaasje karnemelk, sorry!”

De koppels ontmoeten elkaar ook tijdens de borrel. Afwachtende blikken vullen het grasveldje. Maar binnen een paar minuten ploppen ze samen de ene na de andere fles bubbels open. Tientallen glaasjes prosecco en verse jus gaan de lucht in. Het feest kan beginnen, want alle vakantiegangers zijn binnen! Als dat maar goed gaat, zie je reisleider Ger denken.

Zoals het klokje thuis tikt...

Thea en Sjaak zijn trouwens niet de enige Brabanders van het gezelschap. Ook Gerard uit Eindhoven is afgereisd naar het Spaanse binnenland. Samen met zijn vrouw Ien smikkelt hij in hun caravan van een uitgebreide brunch. De radio kraakt zachtjes op de achtergrond. Net zoals thuis, want het liefst zetten ze elke dag dezelfde Nederlandstalige radiozender op. “Ja, dat vind ik heel mooi, Nederlandstalige muziek,” zegt Ien. “Een taal die je tenminste kunt verstaan!”

Gerard begint voorzichtig mee te deinen met de Hollandse deuntjes die uit de speaker knallen en zou het liefst willen dat het morgen alweer carnaval was. Eerst nog maar eens 33 dagen zonder kleerscheuren doorkomen onder de Spaanse zon.

Met pensioen? Dat had al tien jaar eerder moeten gebeuren!

Ondertussen gaat Martine van Os samen met Reijer en Annita pootjebaden aan zee. De ziltige wind wappert in hun gezicht. Reijer mag dan heldhaftig de golven trotseren, volgens zijn vrouw is hij bepaald geen waterrat. Maar dat maakt geen klap uit, want hij is kort geleden met pensioen gegaan en daar geniet hij met vólle teugen van. “Ik vind het lekker! Mijn werk was leuk hoor, maar dit is nog véél leuker. Ik kan me ook eigenlijk niet voorstellen dat ik in een zwart gat ga vallen. Dit had tien jaar eerder moeten gebeuren!”

Annita deed er wat langer over om te wennen aan haar pensioen. “Bij mij heeft het wel drie maanden geduurd. Ik dacht: wat moet ik nou met al die vrije tijd? Toen is er een knop omgegaan en dacht ik: het is toch hééérlijk om iedere dag je tijd te verlummelen. Zalig!” Niks doen? Dat wordt dan nog een pittige reis voor Annika, als we reisleider Ger mogen geloven. We kijken nu al uit naar de avonturen van volgende week!

Saskia WinkensJurgen van den Berg - Omroep Max

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden