Screenshot uit We zijn er bijna. Beeld Max Vandaag
Beeld Max Vandaag

PREMIUM

‘We zijn er Bijna!’: Angstaanjagende gieren en de paella komt Rini haar neus uit

Elke dinsdag kunnen we weer mee op avontuur met het tv-programma We zijn er Bijna! We volgen vierentwintig gepensioneerde koppels tijdens een groepsreis met hun caravan of camper door het Spaanse binnenland. Ze kennen elkaar niet, maar delen wel een gezamenlijke liefde: volop vakantie vieren. Heb je een aflevering gemist of ben je benieuwd naar de hoogtepunten? We doen verslag van de Spaanse avonturen.

En uiteraard vloeit de wijn ook weer rijkelijk.

Anke glundert van trots

Dag zes van het avontuur is aangebroken. Op een camping vlakbij Salamanca komen de vierentwintig koppels uit alle hoeken en gaten tevoorschijn gekropen. Ze maken zich klaar voor vertrek, maar dat gaat niet van een leien dakje. De een na de ander staat te stuntelen met de caravan. Wie wel in volle glorie aanwezig is, is Anke. “Ik moet altijd de lichten controleren,” zegt ze glunderend van trots. Als een marionet zwiept ze haar armen omhoog. “Zo hoef ik tenminste niet als een viswijf naar mijn man te roepen.”

Ook broers Wim & Jos maken zich op voor de route van Salamanca naar Malpartida de Plasencia. De twee zijn onafscheidelijk: al meer dan 25 jaar vieren ze elk jaar samen vakantie. Hun partners gaan al die jaren mee. En dat zonder tegen te stribbelen! Ze zijn dan ook al vanaf hun zestiende bij elkaar. “Dat is allemaal dramatisch saai,” zegt Wim lachend.

Angstaanjagende gieren

De caravans en campers denderen verder door het Spaanse binnenland. Al tijdens het krieken van de dag hebben de vakantiegangers trek in een borrel. Ze zijn nog geen uur onderweg. Middenin het glooiende Spaanse landschap begint reisleider Ger weer met zijn grootste hobby: wijn drinken. Wat dat betreft had hij de groep net zo goed door een plaatselijke kroeg in Venlo kunnen loodsen. Tot nu toe zien de vakantiegangers namelijk niet veel meer dan de bodem van hun glas. Oké, behalve de angstaanjagende kolonie gieren in de bergen dan.

Ger heeft een fles te pakken die precies uit deze streek komt. In volle vaart begint hij kartonnen bekertjes te vullen alsof het ranja is. “Ja, het is een beetje vroeg vandaag jongens. Maar ja, beter vroeg dan nooit he?”

Paella komt Rini haar neus uit

Eindelijk komt er actie in de tent. Het gezelschap gaat op excursie. Samen bezoeken ze een eeuwenoud klooster met schitterende binnentuintjes en fonteinen waar vroeger mensen in gedoopt werden. Ooit zou de heilige maagd Maria hier zijn verschenen. Het is een sprookjesachtig tafereel en de vakantiegangers kijken hun ogen uit.

Bij aankomst op de volgende camping heeft Rini trek in Hollandse pot. “Het mag onderhand wel weer,” zegt ze. “We hebben drie keer paella gehad, dus nu kunnen we weer aan de aardappels.” Wat een boer niet kent, dat eet hij niet, zullen we maar zeggen. De aardappels worden door drie hongerige eters geprakt aan tafel en bedolven onder een flinke laag jus. “Lekker Rini! Even metselen,” zegt haar man. Tevreden begint hij zijn eten door elkaar te husselen. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Saskia WinkensMax Vandaag

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden