Hamsteren! Het wc-papier wordt duurder. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wc-papier wordt duurder door oorlog in Oekraïne en sancties

Wc-papier in je boodschappenmandje of karretje gooien is wellicht iets waarbij je niet lang stilstaat. Maar binnenkort misschien wel, want wc-papier wordt duurder. En dat heeft allemaal te maken met de invloed van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties tegen Rusland.

Weet je nog, die tijden van corona waarin iedereen massaal bergen wc-papier ging inslaan? Zulke taferelen kunnen we binnenkort misschien ook weer verwachten. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt het lastiger om aan rollen wc-papier te komen. De toeleveringsketens kampen met problemen en oplopende kosten. Over de hele wereld is het probleem merkbaar: de wc-rol wordt niet alleen duurder, maar ook dunner en waarschijnlijk minder zacht.

Problemen met de productie van wc-papier

Doordat er sancties zijn ingesteld tegen Rusland, heeft Moskou besloten om niet langer Russisch berkenhout te leveren. Er is een verbod gelegd op de uitvoer van dit hout. En dat is balen, want deze houtsoort is ideaal om wc-papier zacht mee te maken. Dat komt doordat er hele korte vezels in zitten.

Nu dit verbod is ingesteld op berkenhout zal er ongeveer één miljoen ton pulp van de markt verdwijnen. En dat is nu net het allerbelangrijkste ingrediënt om papier van te maken. Pulp is dit jaar al zo’n 45 procent duurder geworden. De oorzaak daarvan ligt ook bij de hogere kosten die worden gemaakt bij het energie-intensieve proces waarbij houtspaanders verwerkt worden tot cellulosebrij.

Duurder wc-papier

Verder zijn meerdere fabrieken in de wereld uitgevallen en ook daardoor is de hoeveelheid pulp die beschikbaarbaar is anders dan normaal. Europese pulpafnemers maken zich zorgen door deze ontwikkelingen. Ze zoeken wereldwijd naar andere plekken voor de aanvoer van pulp.

Meer veranderingen in prijzen

Eerder dit jaar vertelde ING-econoom Marten Van Garderen aan Margriet welke supermarktproducten hard in prijs stegen en wat daarvan de oorzaak was. Toen zei hij dat we voorlopig de inflatie blijven merken in de supermarkt. “We zien de inflatie op steeds meer plekken terug. De prijzen van producten worden hoger, omdat het steeds duurder wordt om ze te maken. Denk aan energie, dat wordt gebruikt om een winkel te verwarmen, of benzine om producten te vervoeren. Een deel van die hoge kosten wordt doorbelast aan de consument.”

Bron: ANP

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden