Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Watervaste stift verwijderen? Zó kun je dat het beste doen

watervaste-stift-verwijderen.jpg

Een watervaste stift is een hartstikke handig hulpmiddel, maar helaas kan het ook voor lelijke vlekken zorgen. Ben jij per ongeluk met een stift uitgeschoten op je kleding? Of wil je een watervaste stift vlek verwijderen van je huid? Probeer dan eens deze tips.

Watervaste stift verwijderen van je huid

Een streepje stift op je huid is natuurlijk geen ramp: na een paar keer wassen of douchen slijt het er vanzelf wel af. Toch zijn er van die situaties waarbij er iets meer haast zit achter het verwijderen van een stiftvlek, bijvoorbeeld als je (klein)kind zijn of haar gezicht heeft ondergekliederd of wanneer je eigen handen onderzitten. In zo’n geval kun je het beste eerst proberen om de vlek te verwijderen met een desinfecteermiddel. Dit bevat namelijk een lage dosis ontsmettingsalcohol, wat vaak perfect werkt om de inkt (die op alcoholbasis is) te verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid van het desinfecteermiddel aan op je huid en wrijf het net zo lang uit tot de vlek is verdwenen. Werkt dit niet? Dan kun je altijd nog een poging wagen met pure ontsmettingsalcohol. Breng dit aan op een velletje keukenpapier of een watje en wrijf het over de plek heen. Je zult zien dat de vlek binnen no-time verdwijnt.

Lees ook: zo krijg je vlekken en kringen uit je matras

Watervaste stift verwijderen van auto

Heeft iemand met een watervaste stift op je auto zitten tekenen? Dan is het belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken: je wilt immers geen schade aan de autolak toebrengen. Probeer in plaats daarvan de vlek met volle melk te verwijderen. Dompel een katoenen doek onder in de melk en druk deze doek tegen de vlek aan. Drapeer daar een natte doek (met water) overheen, zodat de doek met melk blijft zitten. Laat de doeken zo’n vier uur op je auto liggen, waarna je met een schone doek opnieuw over de vlek gaat. Is de vlek nog steeds zichtbaar? Breng nog wat meer melk aan op de doeken en laat het een nachtje intrekken. Haal de volgende dag een schone katoenen doek met water en een beetje afwasmiddel langs de vlek en je zal zien dat je de stiftvlek er zo vanaf kunt wrijven.

Watervaste stift verwijderen van kleding

Heb je per ongeluk watervaste stift op je kleding geknoeid? Een beetje nagellakremover kan wonderen doen! Breng de remover aan op een watje en wrijf het watje voorzichtig over de vlek. De kans is groot dat je de stift zo wegwrijft. Werkt dit niet? Dan kan een whiteboard marker ook nog weleens helpen. Schrijf met de marker over de streep heen en dep hier vervolgens met een nat doekje overheen. Pak vervolgens een gum en gebruik deze om de streep weg te gummen. Mocht je dit allemaal niet in huis hebben, dan kun je ook nog proberen om de vlek met een beetje schuurmiddel weg te krijgen. Breng het middel aan op een nat sponsje en boen vervolgens over de vlek. De kans is groot dat je de stift er zo afkrijgt. Spoel je kledingstuk wel na met water en gooi het in de wasmachine, zodat het schuurmiddel zelf geen vlek achterlaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | WikiHow
Beeld | iStock

Ook interessant